Rețete tradiționale românești pe care merită să le încerci și tu

1Sursa foto: https://www.piqsels.com/en/public-domain-photo-jtwmb

 

Un stil de viață sănătos începe de acasă, cu ingredientele bio înglobate în rețete – minimaliste, tradiționale românești, exotice etc. În acest mod, se poate să controlezi mai bine aportul zilnic de calorii și nutrienți, asigurându-te, în același timp, de calitatea hranei de toate zilele. Din fericire, datorită multitudinii surselor de informare și a tehnologiei încorporate în aparatele de gătit, obținerea unor preparate delicioase este în prezent o misiune mult mai ușoară.

Te interesează cum îți poți diversifica meniul, astfel încât să guști savoarea unor mâncăruri românești sănătoase? Urmărește rândurile de mai jos pentru a descoperi ideile de care ai nevoie.

Pâine de casă
Una din cele mai bune decizii pentru întreaga familie pornește de la prepararea pâinii în casă. Eviți astfel preparetele comercializate clasic, la pregătirea cărora se folosesc,de obicei, potențiatori de aromă și conservanți. De asemenea, pâinea de acest tip este obținută, în cele mai multe din cazuri, din pâine veche reciclată sau din aluat congelat.

În schimb, pâinea cu maia este una din cele mai spectaculoase rețete tradiționale, datorită timpului îndelungat necesar pentru pregătire și a rezultatelor excepționale pe care le poți obține. Poți găti acasă cu făină bio o pâine cu maia foarte gustoasă dacă urmezi cu atenție și pasiune următorii pași:

Program pentru dospire la rece (27 de ore)

Starterul cu maia se lasă la temperatura camerei 8 ore, fiind preparat din apă și făină integrală sau de secară, fără adaosuri.
După 8 ore se face autoliza și se lasă minim 40 de minute – apa cu făina și cu maiaua se lasă în covată amestecate, înainte de a se pune sare și de a începe frământarea.
Se adaugă sarea și se începe frământarea – 10 minute.
Aluatul obținut se lasă timp de 3 ore pe masă și o dată pe oră se împachetează.
După 3 ore se fac formele de aluat (10 minute) și se pun la frigider pentru 12-14 ore.
Ulterior se scot pe masă, minim 1 oră, timp în care se încinge cuptorul la maxim și apoi sunt puse la copt.
Program pentru dospire la temperatura camerei  – singura deosebire față de primul program este faptul că formele se lasă la dospit la temperatura camerei pentru aproximativ 3 ore, în loc de dospire la rece 12-14 ore.

Pâinea cu maia se poate prepara și cu mix de făinuri fără gluten, cu făină integrală de grâu, la care poți adăuga făină de secară, făină de cânepă, făină de linte roșie, amestecuri de semințe.

Scovergi muntenești
În sudul României, scovergile se fac simple și sunt servite fie cu zahăr pudră pe deasupra sau cu un strat gros de gem. Le poți pregăti cam în 2-3 ore, iar pentru 8 porții sunt necesare: 500 gr de făină bio, 300 ml lapte, 5 gr de drojdie uscată, o lingură de unt, praf de zahăr și un praf de sare. Din mixul rezultat, prepari o cocă elastică, pe care o lași la dospit minim 1 oră, după care întinzi aluatul și îl separi în forme. Îl mai lați încă o jumătate de oră la dospit, la temperatura camerei, după care prăjești scovergile în uleiul foarte încins din tigaie.

Clătite
Pentru prepararea a minim 20 de clătite, vei folosi 150 gr de făină bio, 2 ouă, 1 pahar cu lapte, 1 pahar cu apă carbogazoasă, 1 linguriță de zahăr și un praf de sare. După gust, mai poți adăuga, scorțișoară sau vanilie și poți pregăti clătitele în ulei sau în margarină, pentru o aromă și mai intensă. Le umpli apoi cu orice: gemuri, cremă de ciocolată, bucăți de banane, mere, nucă etc.

În concluzie, bucătăria tradițională este un izvor nesecat de bunătăți, pentru care nu există limitări de combinații. Partea cea mai frumoasă este că nu ai nevoie neapărat de cunoștințe culinare complexe sau de ingrediente greu de găsit, este necesar un strop de răbdare și dorința de a încerca. Poftă bună!

Lasa un comentariu...

*