George Emil Palade, descoperitorul ribozomului

George Emil Palade (1912-2008) a fost un medic si om de stiinta american de origine romana, specialist in domeniul biologiei celulare, laureat in 1974 al premiului Nobel pentru fiziologie si medicina.

 

 

 

In 1986 i-a fost conferita in Statele Unite „National Medal of Science” („Medalia Nationala pentru Stiinta”) in biologie pentru: „descoperiri fundamentale (de pionierat) in domeniul unei serii esentiale de structuri supracomplexe, cu inalta organizare, prezente in toate celulele vii”.

Cel mai important element al cercetarilor lui Palade a fost explicatia mecanismului celular al productiei de proteine. A pus in evidenta particule intracitoplasmatice bogate in ARN, la nivelul carora se realizeaza biosinteza proteinelor, numite ribozomi sau corpusculii lui Palade.

Impreuna cu Keith Porter a editat revista „The Journal of Cell Biology” („Revista de Biologie Celulara”), una dintre cele mai importante publicatii stiintifice din domeniul biologiei celulare.

George Palade a fost ales membru de onoare al Academiei Romane in anul 1975. In 1989 a fost ales membru de onoare al Academiei romano-americane de arte si stiinte (ARA) la Universitatea din California.

In 2007, presedintele Traian Basescu l-a decorat cu Ordinul national „Steaua Romaniei” in grad de Colan.

Dupa moartea primei sotii, s-a recasatorit cu Marilyn Gist Farquhar, experta in biologie.

George Emil Palade a murit in Statele Unite la varsta de 96 de ani.

Sursa foto: www.edituraspandugino.ro

Lasa un comentariu...

*