Gogu Constantinescu, inventatorul teoriei sonicitatii

George (Gogu) Constantinescu (1881-1965) a fost un inovator, inventator, savant, om de stiinta si inginer roman.

 

 

 

Domeniile atinse de geniul lui Gogu Constatinescu au fost foarte diverse, realizarile practice fiind impresionante, dintre acestea mentionam o mica parte.

A promovat utilizarea betonului armat. Era o sarcina grea deoarece metoda daduse rezultate dezastruoase in alte parti ale Europei, cum ar fi podul „Celestial Globe” de la Expozitia Universala din Paris din 1900 si hotelul „Black Bear” din Basle din 1903.

A construit primul pod de beton armat cu traverse drepte din Romania, 1906, a consolidat cupola Palatului Parlamentului (care suferise deplasari si fisurari), a realizat cupola minaretului Moscheii din Constanta etc., cu toata opozitia fostului sau profesor, marele Anghel Saligny. Aceste lucrari dainuie si astazi.

A elaborat „Teoria Sonicitatii” (metoda de transmitere a puterii, prin unde de presiune, utilizand proprietatea de compresibilitate a lichidelor).

A construit cel mai performant sistem de sincronizare a tragerii la avioane, prin spatiul lasat de palele elicelor acestora.

A materializat primul tun sonic.

A proiectat si construit „Convertorul Gogu Constantinescu”, prima cutie de viteze automata, pentru automobile si locomotive, fara ambreiaj si roti dintate, bazata pe efectul inertial al maselor in miscare.

A gandit primul Hidroglisor care a fost materializat in jurul anilor 1970 de catre rusi.

A demonstrat efectul termic al sonicitatii prin realizarea primului calorifer sonic.

Sursa foto: www.gazetadecluj.ro

Lasa un comentariu...

*