Grigore Antipa, inventatorul dioramei

Grigore Antipa (1867-1944) a fost un naturalist, biolog darwinist, zoolog, ihtiolog, ecolog, oceanolog si profesor universitar roman. Este savantul care a renovat total si instalat in 1906 Muzeul National de Istorie Naturala din Bucuresti, care acum care ii poarta numele.

 

Dioramele Muzeului National de Istorie Naturala au o importanta istorica deosebita, primele prezentari moderne de acest fel fiind realizate aici, la inceputul secolului XX, de organizatorul institutiei, dr. Grigore Antipa.

Dioramele din muzeele de stiintele naturii sunt prezentari expozitionale, ecologice si biogeografice, in care speciile de plante si animale sunt montate pe substraturi si in decoruri care mimeaza mediul lor natural de viata.

In acest fel, vizitatorul are o imagine destul de exacta asupra relatiilor dintre anumite specii si mediul lor natural de viata (amplasarea cuiburilor, vizuinilor, utilizarea terenului in strategile de vanatoare etc) sau asupra relatiilor ce se stabilesc intre diferite specii de animale. Fundalul pictat sau cu elemente de butaforie prelungeste imaginea acestui colt de natura, creand vizitatorului iluzia de realitate. Aranjarea animalelor naturalizate in posturi care imita atitudinile lor firesti, naturale, sporesc aceasta impresie.

Datorita deosebitei prezentari, numeroase muzee europene si americane au solicitat sprijinul savantului roman pentru organizarea colectiilor lor muzeistice.

Sursa foto: www.traiesteromaneste.ro

Lasa un comentariu...

*