Ioan Pop de Popa

Ioan Pop de Popa este profesor doctor docent, medic cardiolog, specialist in chirurgie cardio-vasculara. A efectuat prima operatie pe cord deschis din Romania, la 5 aprilie 1973, la Targu-Mures. In perioada 2000-2004 a fost senator.

 

A infiintat specialitatea de chirurgie vasculara care nu figurase in nomenclatorul Ministerului Sanatatii.

A scos chirurgia cardiovasculara din chirurgia generala, stabilind-o ca specialitate distincta.

A infiintat Centrul National de Boli Cardiovasculare Bucuresti Fundeni. Aceasta unitate a fost astfel supranumita atunci “nava-amiral a medicinei romanesti”.

A infiintat scoala moderna de chirurgie cardiovasculara din Romania, specializand circa 160 de chirurgi cardiovasculari romani si unsprezece straini.

A initiat si a contribuit la infiintarea celor sapte centre de chirurgie cardiovasculara, inclusiv cel al armatei, pe langa fiecare universitate de medicina si farmacie din Romania. Astfel, pacientii din Romania se puteau opera acasa, nu era nevoie sa plece in strainatate.

A initiat, prin deplasari repetate cu echipa de chirurgi si anestezisti, la spitalul republican din Chisinau, instruirea pentru operatiile pe cord deschis. Pacientii din Republica Moldova erau anterior tributarii interventiilor cardiace facute in alte tari, pe valuta.

A infiintat Societatea romana de chirurgie cardiovasculara, a carei activitate meritorie s-a concretizat prin numeroase lucrari stiintifice si sapte congrese internationale care au avut loc in Romania.

A elaborat atat singur, cat si cu colectivul circa sase sute de lucrari stiintifice, precum si 12 monografii de specialitate.

Ca membru in diverse comisii de concurs, de promovare si in calitate de conducator de doctorate (35), a promovat cadre merituoase in munca didactica superioara.

A aplicat cu succes “industria medicala in alb” vazuta in America, operand la Fundeni pacienti proveniti din tari bogate, dar fara medicina de varf.

A infiintat in 1991 FOBAC, Fundatia pentru Ocrotirea Bolnavilor cu Afectiuni Cardiovasculare, organizatie neguvernamentala, care a ajutat cu medicamente mii de bolnavi.

A fost vizitat de circa 50 de profesori universitari, sefi de scoala, din principalele tari ale lumii, intre care Christiaan Barnard, care si-a inscris opiniile pozitive la adresa clinicii in cartea de aur.

Ioan Pop de Popa este considerat fondatorul chirurgiei cardiovasculare moderne din Romania.

Sursa foto: www.foto.zp.ro

2 Responses to “Ioan Pop de Popa”

Read below or add a comment...

 1. marwan merhi says:

  I was operated by professor Pop DE Popa in 1986 in Hospital Fonadain
  my best regards to Prof Pop & i wish him with my familly Health
  I am writing this wards from United Arab Emirates Abu Dhabi
  Please i need Profesor telefon number i would like to say Hello

  Marwan Merhi

 2. CUJBA AURORA MARIA says:

  buna ziua am si eu o problema cu inima si as vrea sa ajung la Domnul PROFESOR DR.POP DE POP si nustiu cum sa ajung la Dnul Doctor as vrea o adresa sau un numar de telefon. va rog sa ma ajutati, Va multumesc mult .

Lasa un comentariu...

*