Ion I. Agarbiceanu, proiectantul laserului cu gaz

Ion I. Agarbiceanu (1907-1971) a fost un fizician roman, fiul prozatorului Ion Agarbiceanu.

 

 

 

Specialist in fizica atomica-spectroscopie, s-a remarcat drept proiectantul primului laser cu gaze din Romania intre anii 1960-1961.

A urmat studii superioare la Institutul Electrotehnic din Bucuresti (1925-1929), apoi la Facultatea de Stiinte din Paris, unde si-a luat doctoratul (1934), cu o lucrare elaborata sub conducerea lui A. Cotton. Teza sa de doctorat intitulata „Recherche sur le spectre de fluorescence et d’absorption des vapeurs de Iodine” a devenit o lucrare de referinta in domeniu.

In anul 1948 devine profesor universitar la Institutul de Petrol si Gaze din Bucuresti. Din anul 1951 este profesor la Facultatea de Matematica si Fizica din cadrul Universitatii Bucuresti. Transferat la Institutul Politehnic din Bucuresti, detine in perioada 1955-1971 functia de sef al Catedrei de Fizica I.

In anul 1956, prof. dr. Ion I. Agarbiceanu a organizat, la Institutul de Fizica Atomica din Bucuresti, laboratorul de „Metode Optice in Fizica Nucleara”, in cadrul caruia s-au realizat numeroase cercetari privind structurile atomice hiperfine si izotopice, rezonanta magnetooptica si paturile subtiri dielectrice.

In acest laborator a fost realizat, sub conducerea sa, in 1962, primul laser cu gaz (heliu-neon) cu radiatie infrarosie, dupa o conceptie originala. Prin focalizarea fasciculului luminos produs de laserul monocromatic, se obtin densitati enorme de radiatie pe suprafete foarte mici.

A fost reprezentantul Romaniei la „International Union of Pure and Applied Physic” si la „European Group for Atomic Spectroscopy”.

La 21 martie 1963, Ion I. Agarbiceanu a fost ales membru corespondent al Academiei Romane.

Sursa foto: www.icr.ro

Lasa un comentariu...

*