Lazar Edeleanu, inventatorul procedeului Edeleanu

Lazar Edeleanu (1862-1941) a fost un chimist roman, evreu de origine, autor al procesului de rafinare selectiva a fractiunilor de petrol pe baza solubilitatii specifice a diverselor clase de hidrocarburi in dioxid de sulf lichid.

Principalele directii de cercetare au fost in domeniile derivatilor acidului fenilmetacrilic si fenilizobutiric, acizilor nesaturati din seria aromatica, actiunii clorurii de sulf asupra anilinei, actiunii cloratului asupra oxiacizilor, sintetizarii fenilizopropilaminei (benzedrinei), chimiei rafinarii si chimizarii petrolului.

In anul 1887 obtine titlul de doctor in chimie cu cercetarea „Asupra unor derivati ai acizilor fenilmetacrilici si fenilizobutirici”, in cadrul careia descopera fenilizopropilamina, cunoscuta in medicina sub numele de „benzedrina”, cu o importanta actiune stimulatoare asupra sistemului nervos.

Anul 1908 este acela in care concepe cea mai insemnata dintre inventiile lui, cunoscutul „procedeu Edeleanu”, constand in rafinarea produselor petrolifere cu bioxid de sulf lichid ca dizolvant selectiv, care asigura extragerea selectiva a hidrocarburilor aromatice (benzen, toluen, xilen etc.).

Edeleanu a obtinut 212 brevete de inventii, in Romania, dar si in SUA, Germania, Franta, Austria, Suedia, Olanda etc.

Premii:

  • 1906 – ordinul Regele Leopold al Belgiei, cu gradul de ofiter
  • 1910 – membru al „Societatii de Stiinte Naturale” din Moscova
  • 1925 – membru de onoare al „Institute of Petroleum Technologists” din Londra (1925)
  • 1932 – medalia Theophilus Redwood pentru intreaga activitate stiintifica desfasurata in domeniul chimiei analitice
  • 1932 este numit consilier economic onorific al Romaniei in Germania

Sursa foto: www.patriotii.ro

Lasa un comentariu...

*