Stiloul

stilouUna dintre inventiile romanesti care a revolutionat intreaga planeta a fost stiloul.

Descoperit de Petrache Poienaru stiloul reprezinta astazi un element indispensabil din mainile intelectualilor romani sau straini. Desi astazi stiloul sau pixul reprezinta elemente care parca ar intra in circuitul vietii de zi cu zi, in realitate pana la descoperirea sa au trecut multe secole si cercetari.

Stiloul a fost si ramane o inventie romaneasca care a fost, insa preluata de toate popoarele lumii.

Stiloul a fost descoperit in anul 1827 sub forma tocului de scris de catre Petrache Poenaru. Inca de cand era student al Politehnicii de la Paris, Petrache Poienaru a facut diverse incercari pentru descoperirea acestui instrument de scris, reusind in cele din urma sa creeze un condei portaret fara sfarsit care se alimenta cu cerneala.

Cu ajutorul stiloului descoperit de Petrache Poenaru tehnicile de caligrafie, justetea scrisului si aspectul hartiei se mentineau destul de bine, neexistand ingrosari, scurgeri de cerneala pe hartie si nici zgarieturi ale acesteia.

Petrache Poenaru s-a nascut in anul 1799 in judetul Valcea. Acesta a fost un bun pedagog, inginer si un foarte cunoscut matematician, urmand studii de renume din Viena sau Paris. In tinerete, Petrache Poenaru a luptat in trupele lui Tudor Vladimirescu, devenind haiduc.

Pe langa inventia stiloului lui Petrache Poenaru ii atribuim si mandria de a fi fost primul roman care a calatorit cu trenul.

Foto: http://media.roportal.ro

Lasa un comentariu...

*