Nicolae Paulescu, inventatorul insulinei

Nicolae Constantin Paulescu (1869-1931) a fost un om de stiinta roman, medic si fiziolog, profesor la Facultatea de Medicina din Bucuresti, ce a contribuit la descoperirea hormonului antidiabetic eliberat de pancreas, numit mai tarziu „insulina”.

In 1916, Nicolae Paulescu a descoperit hormonul numit de el „pancreina”, ce ajuta la normalizarea nivelului glicemiei la diabetici. In lucrarile sale, el explica cum poate fi obtinuta si rolul acesteia, formuland pentru prima data baza unui tratament impotriva diabetului.

Pancreina, brevetata de Paulescu in aprilie 1922, era un extract apos al omogenizatului tisular de pancreas bovin, purificat partial prin adaugare de acid clorhidric si soda caustica.

Acest preparat a fost administrat de Paulescu bolnavilor sai numai sub forma de clisma si nu a avut nici un efect asupra glicemiei.

Insulina a fost extrasa si purificata pentru prima oara de biochimistul canadian James B. Collip in decembrie 1921 prin tratarea omogenizatului tisular de pancreas bovin cu alcool, eter si, din nou, alcool.

Acest extract si-a dovedit eficacitatea in mod spectaculos incepand din ianuarie 1922, cand a fost injectat de Frederick G. Banting bolnavilor de la Toronto General Hospital.

Comitetul Nobel a stabilit in 1969 ca cercetarile medicului roman au precedat eforturile lui Frederick Banting atat in importanta, cat si in inovatie.

In 1976, autorul Ion Pavel aduna intr-o carte documente si interviuri cu personalitati care sustin fara tagada ca descoperirea insulinei a fost facuta intr-adevar de Nicolae Paulescu.

In 1990, pentru cercetarile sale si progresele medicale ce au decurs din ele este numit membru post-mortem al Academiei Romane.

Sursa foto: www.puterea.ro

Lasa un comentariu...

*