Nicolae Vasilescu-Karpen, inventatorul pilei Karpen

Nicolae Vasilescu-Karpen (1870- 1964) a fost un om de stiinta, inginer, fizician si inventator roman. A fost membru titular al Academiei Romane si a realizat „pilele Karpen”.

 

 

 

Si-a desfasurat activitatea de cercetare in domeniile: elasticitate, aerodinamica, fizica atomica, termodinamica, electrostatica, teoria cinetica a gazelor, electromagnetism, chimie fizica, electrochimie si pile electrice.

A efectuat studii asupra aderentei fierului la beton. A facut cercetari asupra asupra presiunii interne a lichidelor si mecanismului presiunii osmotice.

In anul 1909, a propus pentru prima oara in lume, printr-o nota adresata Academiei de Stiinte din Paris, folosirea curentilor purtatori de inalta frecventa pentru telefonia prin cablu la mare distanta.

A inventat „pilele Karpen”, care functioneaza folosind caldura din mediul ambiant.

A construit postul de telegrafie de la Baneasa (1914). A scris sau a participat la proiecte de centrale electrice si la proiecte de electrificare ale oraselor (Campina, Constanta).

A fost membru de onoare al Societatii Franceze a Electricienilor, Doctor Honoris Causa al Institutului Politehnic din Bucuresti si membru al Academiei Romane (membru corespondent din 5 iunie 1919, membru titular din 6 iunie 1923, vicepresedinte intre 1930-1932 si 1942-1944, presedinte al sectiunii stiintifice intre 1945-1948).

Sursa foto: www.upb.ro

Lasa un comentariu...

*