Victor Babes, intemeietorul microbiologiei

Victor Babes (1854-1926) a fost un bacteriolog si morfopatolog roman, membru al Academiei Romane din 1893.

 

 

 

 

 

In colaborare cu Victor Andre Cornil, este autorul primului tratat de bacteriologie din lume („Bacteriile si rolul lor in anatomia si histologia patologica a bolilor infectioase”) si prin care a pus bazele moderne ale acestei stiinte.

De asemenea, este fondatorul scolii romanesti de microbiologie.

Activitatea stiintifica a lui Victor Babes a fost foarte vasta, cu un accent deosebit in problemele de tuberculoza, lepra, vaccinare antirabica si seroterapie antidifterica. A demonstrat prezenta bacililor tuberculozei in urina persoanelor bolnave si a pus in evidenta peste 40 de microorganisme patogene.

De o deosebita importanta este descoperirea unei clase de paraziti – sporozoari intracelulari nepigmentati – care cauzeaza febra de Texas la pisici si alte imbolnaviri la animale vertebrate.

In 1892, publica impreuna cu Gheorghe Marinescu si Paul Blocq un Atlas de Histologie patologica a Sistemului Nervos. A editat timp de mai multi ani Analele Institutului de Patologie si Bacteriologie din Bucuresti.

Datorita formatiei sale stiintifice de baza, Victor Babes a creat conceptia ce poate fi denumita „patomorfologia procesului infectios”, sinteza a microbiologiei cu histopatologia.

Activitatea lui Babes a influentat si dezvoltarea medicinei veterinare, imprimandu-i orientari noi, strans legate de obiectivele medicinei profilactice. Astfel, a introdus vaccinarea antirabica in tara noastra, ameliorand metoda prin asocierea, in cazurile grave, cu seroterapia.

Prin cercetarile sale valoroase asupra antagonismelor microbiene, s-a situat printre precursorii ideilor moderne asupra antibioticelor.

In anul 1893 este ales membru titular al Academiei Romane. A fost membru al Academiei Romane, membru corespondent al Academiei de Medicina din Paris si ofiter al Legiunii de Onoare (Franta).

Pe langa activitatea stiintifica, Babes a fost preocupat de imbunatatirea starii sanitare a populatiei, in special in combaterea si prevenirea pelagrei.

Sursa foto: www.bucuresti.24fun.ro

Lasa un comentariu...

*