Casa Lahovari

casa lahovariCasa Lahovari se numara printre cele mai insemnate opere ale arhitecturii romanesti, fiind proiectata de Ion Mincu in anul 1886.

Casa Lahovari a fost ridicata din ordinul generalului Iacob Lahovary, aceasta cladire de lux din centrul Capitalei devenind o opera istorica importanta a tarii.

Casa Lahovari a adoptat un stil de arhitectura specific lui Ion Mincu – neoromanesc. Cu ajutorul acestei constructii, Ion Mincu isi va impune in tara noastra un stil arhitectural deosebit de cautat, toate operele sale ulterioare fiind construite plecand de la exemplul Casei Lahovari.

Casa Lahovari seamana destul de mult cu Bufetul din Soseaua Kiseleff din Bucuresti. La constructia sa, Casa Lahovari imbina stilul arhitecturii romanesti medievale cu cea vernaculara.

Aspectul exterior al casei are numeroase insemne ale artei populare – piese de ceramica, coloane din lemn, arcade. Pridvorul casei asezat chiar deasupra pivnitei Casei reprezinta unul dintre elementele cele mai rustice ale intregului ansamblu de constructie.

Cu toate acestea, la decorarea fatadei, Ion Mincu s-a lasat inspirat de casele din Italia, Franta sau Spania.

Casa Lahovari a fost construita din caramida, tencuita destul de rezistent, folosindu-se o ceramica colorata, dar si multa lemnarie.

In prezent, Casa Lahovari gazduieste Maternitatea spitalului Cantacuzino, fiind considerata un monument arhitectural istoric.

Foto: http://www.fondazione-delbianco.org

Lasa un comentariu...

*