Podul de la Cernavoda

pod cernavodaPodul de la Cernavoda, cunoscut sub numele de Podul Anghel Saligny a fost pe vremuri cel mai lung pod din Europa.

In anul 1895, anul inaugurarii sale, Podul de la Cernavoda a fost considerat a fi drept cel mai lung pod din Europa.

Construit de catre inginerul Anghel Saligny in Romania, Podul de la Cernavoda reprezinta o adevarata opera de arta pentru Romania. Timpul de executie al unui astfel de pod a fost relativ scurt, de numai cinci ani. Tinand cont de faptul ca Podul de la Cernavoda a fost proiectat pentru a trece Dunarea, acesta a fost construit din materiale de cea mai buna calitate si durabilitate.

Podul de la Cernavoda a fost ridicat in perioada 1890-1895 pentru a asigura legatura feroviara Bucuresti-Constanta.

Podul are o deschidere principala de 190 metri si alte 4 deschideri secundare de cate 140 metri. Podul de la Cernavoda se afla la o inaltime de 30 metri peste apele fluviului Dunarea in asa fel incat sa poata permite trecerea navelor cele mai inalte pe sub acesta.

Arhitectura Podului de la Cernavoda este cu adevarat fabuloasa, Anghel Saligny creand o adevarata opera de arta din structura metalica a acestuia. La inaugurare, Anghel Saligny s-a asezat cu barca sa sub acest pod tocmai pentru a-l testa. In cazul in care acesta se prabusea, el era primul care ar fi murit odata cu podul.

Potrivit specialistilor, Podul de la Cernavoda forma cel mai lung pod din Europa, cei aproximativ 4087,95 metri de poduri reprezentand al treile acomplex de poduri construit in lume. Deschiderea podului de aproape 190 metri era cea mai mare de pe intreg continentul european.

Foto: http://www.traianbadulescu.ro

Lasa un comentariu...

*