California Dreamin’

California Dreamin’ (Nesfarsit) este un film realizat de regizorul roman Cristian Nemescu, care a obtinut premiul Un certain regard la a 60-a editie (2007) a Festivalului de la Cannes.

 

 

 

„Unul dintre cele mai bune filme facute vreodata despre modul in care este vazuta America”, scria „Washington Post” despre „California Dreamin’.

Potrivit tanarului regizor, povestea filmului este simpla: „E vorba despre un tren care transporta o instalatie radar ce trebuia sa traverseze Romania in 24 de ore si sa ajunga la granita cu Serbia pentru a contribui la succesul operatiunilor NATO din zona. In mod neasteptat, trenul este oprit intr-un sat, undeva in Baragan, unde sta cinci zile, iar fiecare zi e un capitol de film care se concentreaza pe cate un grup de personaje.”

Ideea trenului cu soldati americani opriti intr-un sat din Romania in timpul razboiului din Kosovo, in 1999, este singura care respecta realitatea. Pornind de la acest sambure de adevar, Nemescu a creat un univers cu situatii si personaje fictive, dar atat de vii si de palpabile, incat totul pare rupt din realitate.

Filmul ne pune pe tava o „felie de viata” – birocratie, hartii oficiale mutate dintr-un birou intr-altul, romani frustrati sau emotionati care au asteptat ani de zile sosirea americanilor, „sa ii salveze de comunisti”, ospitalitatea romanilor care incearca sa profite de pe urma „oaspetilor sositi in urbea noastra”, fetele disperate sa scape din satul uitat de lume, care se implica in relatii cu soldatii „opriti in camp”, „baroni locali”, petreceri „campanesti”, greve „spontane”, razmerite impotriva „sistemului nedrept”, batai in strada, comic de situatie, clivaj cultural…

California Dreamin’ (Nesfarsit) a pornit ca un proiect de film obisnuit, dar a avut un final tragic – Cristi Nemescu a plecat dintre noi la o luna si jumatate dupa incheierea filmarilor, in urma unui tragic accident de masina.


Sursa foto: www.dualmind.ro

Lasa un comentariu...

*