Circul de Stat

Circul de Stat este o cladire din Bucuresti, construita intre 1960–1961 dupa planurile arhitectilor Nicolae Porumbescu, Nicolae Pruncu, Constantin Rulea.

Ansamblul Circului de Stat este format din Sala de spectacole si cateva corpuri anexe ce apartin de acesta.

Sala de spectacole este construita in asa fel incat sa domine intregul ansamblu, din punct de vedere al amplasarii in plan si al formei.

Amfiteatrul este acoperit cu o cupola din beton armat, sub forma unei panze ondulate, imprimand constructiei o linie unitara si usoara.

Cupola se sprijina pe niste stalpi zvelti, intre acesti stalpi fiind amplasati pereti din sticla care inchid foaierul inelar al constructiei, oferind o transparenta intregii constructii.

Comunicarea cu corpurile anexe, sala de repetitii, cabinele artistilor se realizeaza prin intermediul unor travee, arhitectural fiind niste volume largi cu forme neregulate, marginea superioara a acestora fiind situata sub punctul de origine a boltii.

Deasupra intrarii artistilor in arena este amplasata o platforma pe care este asezata orchestra. Pe cupola amplasata deasupra scenei circulare sunt amplasate diferite instalatii folosite de artistii „zburatori”.

Sala de spectacole are o forma concentrica si este realizata in asa fel incat toata atentia este indreptata spre arena circulara in care evolueaza artistii.

Arena are diametrul de 13 m si este prevazuta cu diverse utilaje mecanice care fac posibila reamenajarea acesteia.

Datorita angrenajelor folosite, arena permite intrarea animalelor si din subsol.

Constructia cladirii permite accesul publicului prin 8 puncte de acces, sase superioare si doua inferioare, toate comunicand cu garderoba si foaierul circului.

Sursa foto: www.fotosentimente.blogspot.com

Lasa un comentariu...

*