Opera Nationala Bucuresti

Opera Nationala Bucuresti este una din cele patru Opere nationale din Romania, fiind cel mai mare teatru liric al tarii.

 

Compozitorul, dirijorul, cantaretul si profesorul roman George Stephanescu a fost cel care a luptat mereu pentru fondarea acestei institutii artistice, pe care a intemeiat-o sub denumirea de Compania Opera Romana.

Desi existenta unei trupe artistice romanesti de teatru liric, sub numele de Compania Opera Romana, s-a facut cunoscuta inca din 1885, institutionalizarea si deci infiintarea Operei Romane ca institutie finantata de la buget s-a realizat abia in 1921.

Premiera absoluta s-a facut cu opera “Lohengrin” sub bagheta lui George Enescu.

Fatada cladirii are un portic cu 3 arcade monumentale, impodobite cu statuile a patru muze, si trei usi de acces, care permit intrarea in holul fastuos inaltat pe doua nivele.

Sala de spectacole are forma de potcoava. Scena are 24 m latime, 20 m adancime si 30 m inaltime. La ultimul etaj exista Muzeul Operei.

In parcul din fata cladirii se afla statuia marelui muzician George Enescu, o sculptura in bronz de Ion Jalea. Tot in fata cladirii, dar privind spre intrare, se afla bustul compozitorului Gheorghe Stephanescu (1843-1925), fondatorul Operei Romane.

Pe fatada cladirii, in locul a doua arcade mai mici, care le incadrau initial pe cele trei mari, au fost montate doua basoreliefuri, unul care infatiseaza o scena de opera, iar celalalt, zborul unor balerini. In sala de spectacole se gaseste un candelabru cu 100 de brate de cristal aurit.

Sursa foto: www.operanationala.ro

Lasa un comentariu...

*