Opera Oedip

In perioada1921-1931, George Enescu lucra la opera Oedip, monumentala creatie dramatica si muzicala, care abia in ultimii ani a inceput sa se impuna pe scenele teatrelor de opera din lume.

 

O dedica Mariei Tescanu Rosetti, cu care se va casatori mai tarziu. Aceasta fusese una din doamnele de onoare ale Reginei Maria si, dupa o casatorie cu printul Cantacuzino si o pasiune pentru filozoful Nae Ionescu, si-a turnat acid pe fata.

La auzul vestii, Enescu s-a intors de la Paris imediat la Bucuresti si a vegheat la capataiul doamnei de care era indragostit. In urma acestui episod, Maruca Rosetti-Cantacuzino va ramane desfigurata toata viata si va aparea in fotografii cu un voal negru pe fata. Pe 4 decembrie 1937, Enescu se va casatori cu ea.

Opera Oedip a fost terminata la conacul Marucai din Tescani, intr-un pavilion de vara ridicat pe o colina artificiala din pamant, chiar in mijlocul padurii.

Premiera operei Oedip a avut loc la Paris pe 13 martie 1936 si s-a bucurat de un succes imediat. Primul bariton care l-a interpretat pe Oedip pe scena operei din Paris a fost Andre Piernet. Opera se inspira din cele doua piese pastrate din ciclul de tragedii tebane ale lui Sofocle, Oedip la Colonos si Oedip rege. Libretistul operei a fost Edmond Fleg. Cariera internationala a operei a fost insa intrerupta de declansarea celui de-al Doilea Razboi Mondial, cand, in 1940, Parisul a fost ocupat de armata germana.

Opera si-a pastrat insa popularitatea in Romania, fiind de mai multe ori montata in timpul Festivalului International George Enescu din Bucuresti, premiera romaneasca datand din 1958, cand in rolul titular a evoluat David Ohanesian, regia apartinand lui Jean Ranzescu, iar dirijor fiind Constantin Silvestri. O spectaculoasa punere in scena s-a facut in regia lui Andrei Serban (1995), care a provocat numeroase controverse.

In ultimii 20 de ani se observa un puternic reviriment al operei, prin montari in mai multe tari ale lumii, printre care Italia, Germania, Austria, Marea Britanie, Statele Unite ale Americii, Portugalia.

Sursa foto: www.araratonline.com

Lasa un comentariu...

*