Palatul Telefoanelor

Palatul Telefoanelor este o cladire reprezentativa a Bucurestiului, aflata in centrul capitalei, pe Calea Victoriei.

 

 

 

 

 

In prezent, este sediul Romtelecom. Palatul, inalt de 52,5 m, a fost construit intre anii 1929-1934 intr-un stil specific zgarie-norilor americani, avand caracteristici reprezentative ale stilului Art Deco.

Pana in anii ’70 a fost cea mai inalta cladire din Bucuresti. Constructia a inregistrat si o premiera, ea fiind prima cladire inalta cu schelet metalic din Romania.

Edmond van Saanen Algi, unul din cei trei arhitecti semnatari, era de origine olandeza, stabilit in Romania, si este autorul mai multor cladiri reprezentative din Bucuresti (Academia de Studii Economice).

Intrucat de-a lungul timpului cladirea a fost afectata de multe evenimente, ca de exemplu bombardamentul aliatilor din 1941, cutremurele din 1940, 1977, 1986 si 1990, in anul 1995 s-a inceput o ampla consolidare a structurii sale, dupa proiectul specialistului in structuri, prof. ing. Alexandru Cismigiu, realizata de firma de proiectare “Proiect Bucuresti” si care a durat 10 ani.

Palatul telefoanelor a fost construit pe locul fostelor case ale boierului Otetelesanu, care gazduisera faimoasa cafenea literara si loc de intalnire al protipendadei bucurestene, “Terasa Otetelesanu”.

Sursa foto: www.romtelecom.ro

Lasa un comentariu...

*