Portretul luptatorului la tinerete

„Portretul luptatorului la tinerete” este o drama istorica cinematografica romaneasca, fiind pelicula de debut a regizorului Constantin Popescu.

Filmul relateaza povestea gruparii de rezistenta anticomunista a lui Ioan Gavrila Ogoranu, care a activat in Muntii Fagaras in perioada de dupa instaurarea dictaturii comuniste in Romania.

Filmul „Portretul luptatorului la tinerete” este prima parte a trilogiei „Aproape liniste”, pe care regizorul Constantin Popescu are de gand sa o realizeze. Celelalte doua pelicule din trilogie se vor referi la activitatea Elisabetei Rizea, respectiv la activitatea fratilor Petre si Toma Arnautoiu din Muscel.

Festivaluri:

  • Festivalul International al Filmului de la Berlin (Berlinale)
  • Festivalul International al Filmului B-EST, de la Bucuresti. Aici, filmul a primit Premiul publicului, iar operatorul Liviu Marghidan a obtinut Premiul pentru imagine
  • Festivalul International de Film Transilvania, Cluj-Napoca (4 iunie 2010)
  • Festivalul International al Filmului de la Bratislava (Slovacia). Aici, regizorul Constantin Popescu a obtinut Premiul pentru cea mai buna regie
  • Festivalul International al Filmului de la Londra (2010)
  • Festivalul International al Filmului de la Torino (26 noiembrie – 4 decembrie 2010)

Prezentarea si premierea filmului la Festivalul International al Filmului de la Berlin (2010) a provocat proteste ale Institutului National pentru Studierea Holocaustului in Romania „Elie Wiesel”, pe motiv ca Ion Gavrila Ogoranu (1923-2006) ar fi fost membru al Garzii de Fier. In film nu apare aceasta latura controversata a personajului.

Sursa foto: www.cinemarx.ro

Lasa un comentariu...

*