„Rugaciunea”

brancusi-rugaciunea„Rugaciunea” se numara printre cele mai valoroase opere ce apartin sculptorului Constantin Brancusi.

„Rugaciunea” este o sculptura ce se afla situata in cimitirul Dumbrava, din orasul Buzau. Aceasta a fost realizata pentru a servi ca monument funerar pe vremea cand maestrul se afla in Paris, la Montparnasse.

Inspirat de cimitirele de origine franceza, Constantin Brancusi a realizat „Rugaciunea” prin crearea unei femei ce statea pe un soclu, acoperita de un voal. Fiind o opera comandata, „Rugaciunea”a avut initial aceasta forma, ceea ce l-a nemultumit pe maestru, asemanand-o cu o femeie zgribulita de frig, lucru care a determinat distrugerea primei sale opere. Singura amintire a operei sale initiale care s-ar fi dorit sa interpreteze „Rugaciunea”se regaseste pastrata intr-o fotografie a unui muzeu.

Dupa distrugerea primei sale machete, Constantin Brancusi creaza adevarata sa opera de arta. „Rugaciunea” va avea drept eroina principala o femeie care se roaga. Renunta asadar la plansul acesteia din opera precedenta.

Odata ce o privesti nu ai cum sa nu observi puritatea si starea de cainta de pe fata femeii. Aceasta adopta un aer calm si ganditor. Constantin Brancusi a fost de parere ca femeia care se roaga ar trebui sa aiba un brat lipsa, ceea ce determina amputarea sa, in viziunea sculptorului.

Lipsa bratului femeii din „Rugaciune”reprezinta destinatia reala a operei – aceea de monument funerar.

„Rugaciunea”a fost realizata la comanda doamnei Eliza Stanescu, in amintirea sotului sau Petre Stanescu, un cunoscut avocat al timpului din Buzau.

Foto: http://www.ziarulnatiunea.ro

Lasa un comentariu...

*