Valurile Dunarii

„Valurile Dunarii” este un vals compus de autorul roman Iosif Ivanovici si publicat pentru prima oara in 1880.

 

 

 

 

 

Compozitia s-a bucurat de-a lungul timpului de un succes enorm, incepand cu prima auditie, la Expozitia Universala din Paris, 1889.

Versurile initiale ale piesei apartin poetului roman Carol Scrob; mai tarziu, pentru interpretare s-au folosit texte modificate in parte sau total.

Piesa a fost publicata in Statele Unite ale Americii in 1896 si in 1903, dar va deveni cunoscuta aici abia o jumatate de veac mai tarziu.

„The Anniversary Song”, cu un nou set de versuri si un aranjament semnate de Al Jolson si Saul Chaplin, dar cu numele lui Ivanovici mentionat, apare prima oara pe discul single numar de catalog 23714 al casei Decca Records.

Aceasta prima inregistrare intra in clasamentul revistei Billboard in data de 7 februarie 1947, unde ramane timp de paisprezece saptamani si atinge pozitia a doua.

In doar cateva luni de zile, urmeaza numeroase alte versiuni: Guy Lombardo (Decca 23799), Dinah Shore (Columbia 37234), Tex Beneke si orchestra Glenn Miller (RCA Victor 20-2126), Andy Russell si Paul Weston (Capitol 368), Artie Shaw cu a sa orchestra New Music, Django Reinhardt si Quintette du Hot Club de France s.a. Acestora li se adauga Bing Crosby, Rosemary Clooney, Eva Cassidy, Mitch Miller, Andy Williams, Joni James, Frank Sinatra s.a.

Piesa „Valurile Dunarii” a fost popularizata in Coreea anilor 1920 de catre soprana Iun Sim-doc, sub titlul „Psalmul mortii”.

In China, valsul a ajuns cunoscut multumita filmului lui Liviu Ciulei. A fost realizata si o traducere a versurilor in limba chineza.

Sursa foto: www.onlinesheetmusic.com

Lasa un comentariu...

*