Amza Pellea

Amza Pellea (1931-1983) a  fost un actor roman de teatru si film. A fost interpretul lui Nea Marin, celebrul personaj de sorginte populara care i-a relevat atat de bine disponibilitatile pentru comedie. A fost actorul care a interpretat unele dintre cele mai stralucite figuri ale istoriei romanilor, precum Decebal sau Mihai Viteazul.

 

Reprezentant al Promotiei de Aur a teatrului romanesc, Amza Pellea a jucat la Teatrul National din Craiova, Teatrul Mic, Teatrul Nottara, Teatrul de Comedie si Teatrul National din Bucuresti, unde s-a impus ca unul dintre actorii cei mai dotati ai scenei romanesti. A fost profesor la IATC.

Pe scena craioveana realizeaza, in perioada stagiaturii de trei ani (1957-1959), nu mai putin de 14 roluri, intre care Jack Worthing („Ce inseamna sa fii onest” de Oscar Wilde), Vedernikov („Ani de pribegie” de Aleksei Arbuzov), Vladica Ilarion („Tudor din Vladimiri” de Mihnea Gheorghiu), Comandantul vasului („Tragedia optimista” de Vsevolod Visnevski), Bepe („Galcevile din Chioggia” de Carlo Goldoni), Horatio („Hamlet” de Shakespeare), Colonelul Dobre („Ecaterina Teodoroiu” de Nicolae Tautu), Otto Katz („Soldatul Svejk” de Jaroslav Hasek), Esteban („Fantana turmelor” de Lope de Vega).

Pe scena Teatrului de Comedie creeaza alte personaje, printre care Brettschneider („Svejk in al Doilea Razboi Mondial” de Brecht), Pietro („Umbra” de E. Svart), Manole („Somnoroasa aventura” de Teodor Mazilu), Subcomisarul („Capul de ratoi” de G. Ciprian), Platonov („Un Hamlet de provincie” de Cehov), Voievodul Basarab („Croitorii cei mari din Valahia” de Al. T. Popescu), Noah („Arca bunei sperante” de I.D. Sirbu), Hrisanide („Interesul general” de Aurel Baranga), Hickok („Buffalo Bill si indienii” de A. Kopit),„inginerul” din Nic Nic.

Pe scena Teatrului National din Bucuresti da viata lui Petre Dinoiu („Comoara din deal” de Corneliu Marcu) si lui Vlad Tepes („A treia teapa” de Marin Sorescu).

Ultimul rol creat la teatru il readuce pe scena Teatrului de Comedie, realizand – in regia lui Gheorghe Harag – personajul batranului mosier Muromski in „Procesul” de Suhovo-Kobilin.

Fundatia Enciclopedica „Amza Pellea” a realizat un film documentar numit „Douazeci de ani fara Amza”.

Sursa foto: www.cinemagia.ro

Lasa un comentariu...

*