Garabet Ibraileanu

Garabet Ibraileanu (1871-1936) a fost un critic si istoric literar, eseist, pedagog, redactor literar si romancier roman.

 

Este una dintre cele mai influente personalitati din literatura romana a primelor decenii din secolul al XX-lea, teoretician, promotor al criticii literare stiintifice (directia poporanista), creator literar, profesor de istoria literaturii romane la Universitatea din Iasi si principal redactor al revistei “Viata romaneasca” intre anii 1906 si 1930.

Sub pseudonimul Cezar Vraja, pe care avea sa-l foloseasca, cu intermitente, toata viata, Garabet Ibraileanu debuteaza in paginile revistei “Scoala noua” cu articole, dupa care publica versuri, poeme in proza, cugetari, traduceri etc.

Intre 1890 si 1895, Garabet Ibraileanu frecventeaza la Universitatea din Iasi cursurile Facultatii de Filosofie, istorie si literatura, concomitent urmeaza scoala normala superioara.

In timpul studiilor universitare, Garabet Ibraileanu colaboreaza la diverse ziare si reviste (“Munca”, “Evenimentul literar”, “Lumea noua” etc.), cu articole avand continut politic-social si de orientare literara.

In 1908 a ocupat catedra de literatura moderna de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iasi, pe care a servit-o pana in 1934.

Profesorul Ibraileanu a reluat stralucita traditie a societatii “Junimea” si a revistei “Convorbiri literare” prin reunirea in jurul revistei “Viata romaneasca” a scriitorilor cei mai insemnati ai epocii si prin orientarea miscarii literare a vremii in directia creatiei de caracter specific, legata de realitatile nationale contemporane.

Spiritul democratic al lui Garabet Ibraileanu a ferit poporanismul, in cei 10 ani de existenta, din prima serie a revistei “Viata romaneasca”, de excese ca si de exclusivism, permitand scriitorilor importanti ai epocii, Mihail Sadoveanu, Ion Agarbiceanu, Gala Galaction, Octavian Goga, Tudor Arghezi etc. sa-si dezvolte liber activitatea.

Opera critica a lui Garabet Ibraileanu, al treilea moment important in critica romaneasca, poate fi privita ca o sinteza a directiilor anterioare ilustrate de Titu Maiorescu si C.Dobrogeanu-Gherea.

Sursa foto: www.cartibunegratis.blogspot.com

Lasa un comentariu...

*