Adrian Paunescu

adrian paunescuAdrian Paunescu (20 iulie 1943 – 5 noiembrie 2010) reprezinta o mare personalitate a neamului romanesc.

Adrian Paunescu s-a nascut in Copaceni, judetul Balti din Republica Moldova, traindu-si, insa, o mare parte din viata in Bucuresti, efectuand demersuri pe tot parcursul vietii sale pentru alipirea Basarabiei de Romania.

Un cunoscut poet, dar si un veritabil om politic, acesta s-a facut cunoscut in tara si peste hotare incepand cu anul 1960, odata cu debutul sau in lumea poeziei romanesti.

Incepand cu anul 1973, Adrian Paunescu devine fondatorul Cenaclului Flacara, cenaclu ce avea rolul de a descoperi tinere talente indiferent de ramura artistica care ii consacra. In acest mod, tinerii isi prezentau in fata unui public extrem de numeros operele, muzica, poezia…

Inventator al „generatiei in blugi” inca de pe vremea regimului comunist, Adrian Paunescu a fost de nenumarate ori avertizat si sanctionat de catre partidul acelor timpuri.

Odata cu fondarea Cenaclului Flacara acesta a demarat proiectul revistei Flacara, devenind publicist si conducator al acesteia inca din anul 1973. Cu toate acestea, regimul comunist il destituie din functie in anul 1985 intrucat reusise sa incomodeze prin poemul „Analfabetii” prea multi lideri politici ai timpului.

Dupa revolutia din decembrie 1989, Adrian Paunescu nu a mai putut sa se intoarca la vechea sa dragoste – revista Flacara. Cu toate acestea, ideile revistei au fost transpuse intr-o alta revista „Totusi iubirea”.

Bun cunoscator de sport, Adrian Paunescu devine prezentator in nenumarate emisiuni sportive.

Un cunoscut om politic, Adrian Paunescu se regaseste in ideologia democratica de stanga. Devine senator, ducand la bun sfarsit cateva mandate.

Cu toate acestea, Adrian Paunescu s-a facut consacrat prin numarul imens de carti de poeme pe care l-a publicat. Porneste de la „Ultrasentimente” si incheie cu „Vinovat de iubire”…

Foto:http://www.lecturirecenzate.ro

 

 

 

 

 

Lasa un comentariu...

*