Ilarion Ciobanu

Ilarion CiobanuIlarion Ciobanu a fost unul dintre cei mai vestiti actori si regizori romani. S-a nascut in data de 28 octombrie 1931, in localitatea Ciucur, judetul Tighina.

Ilarion Ciobanu si-a petrecut copilaria in judetul Constanta, fiind angajat la o pravalie inca de la varsta de 12 ani. Ulterior acesta a experimentat o serie intreaga de meserii, ajungand astfel hamal, miner, sapator, tractorist, pescar, marinar, tamplar, sofer, etc.

In anul 1948, acesta face parte din echipa de rugby Stiinta Bucuresti, avandu-l ca antrenor pe Gustav Fanella. Dupa o ascendenta cariera in cadrul acestei echipe, Ilarion Ciobanu se transfera in cadrul Clubului Dinamo. In perioada 1959-1962, acesta ajunge sa joace in cadrul Progresul Bucuresti.

In anul 1958, acesta este admis in cadrul IATC, Institut pe care nu a reusit sa il finalizeze. Cauza pentru care nu a reusit sa termine studiile artistice a fost chiar debutul sau in cinematografie. La varsta de 30 de ani acesta a primit un rol important in filmul „Setea”, jucand alaturi de Amza Pellea.

In timpul vietii, Ilarion Ciobanu a participat in calitate de actor principal in mai mult de 50 de filme romanesti. A realizat regia pentru „Omul de langa tine” si „Mara”.

Festivalului Internațional de Film București, BiFEST 2004 i-a oferit premiul de Excelenta pentru contributia sa adusa cinematografiei romanesti.

In data de 7 septembrie 2008 acesta moare in locuinta sa din Bucuresti, fiind incinerat.

Foto: http://static.cinemarx.ro

Lasa un comentariu...

*