Liviu Ciulei

liviu ciuleiLiviu Ciulei a fost unul dintre cei mai mari regizori, actori, scenografi si arhitecti romani. S-a nascut in data de 7 iulie 1923 in Bucuresti si a murit in data de 25 octombrie 2011 in Munchen, Germania.

In anul 1946, Liviu Ciulei si-a finalizat studiile artistice, absolvind Conservatorul Regal de Muzica si Teatru din Bucuresti. Cativa ani mai tarziu si-a dorit sa isi completeze cariera, absolvind Facultatea de Arhitectura.

In anul 1945 a avut loc debutul sau pe scena Teatrului Mic din Bucuresti, cu piesa „Incatusarea”. La foarte scurt timp, acesta a facut parte din echipa Teatrului Bulandra, locatie unde a debutat ca regizor. Prima sa regie a fost „Omul care aduce ploaia” de Richard Nash. O alta opera importanta pusa in scena de Liviu Ciulei a fost „Cum va place”, piesa ce a apartinul lui Shakespeare.

In perioada 1963-1974 acesta devine director artistic al Teatrului Bulandra. In timpul regimului comunist, acesta a fost persecutat si reclamat de nenumarate ori, lucru care l-a determinat sa paraseasca tara in anul 1980, ajungand astfel in Statele Unite ale Americii, Canada si Australia. Dupa caderea regimului comunist s-a reintors in tara, fiind numit director de onoare ale Teatrului Bulandra.

Liviu Ciulei are un baiat, pe Thomas Ciulei, regizor la randul sau.

Ca arhitect s-a implicat in reconstructia si reconsolidarea diverselor institutii de cultura din tara.

Foto: http://storage0.dms.mpinteractiv.ro

Lasa un comentariu...

*