Toma Caragiu

Toma Caragiu (1925-1977) a fost un actor roman de origine aromana, cu activitate bogata in teatru, TV, film. A interpretat cu precadere roluri de comedie, dar a jucat si in drame, unul dintre filmele sale de referinta fiind „Actorul si salbaticii” (1975).

 

Dupa primii ani de viata petrecuti in Grecia, Toma se refugiaza impreuna cu familia in Romania. Dupa o serie de peregrinari, se stabilesc in Ploiesti, unde Toma termina liceul.

Se casatoreste in 1952 cu o colega de teatru, Maria Bondar, dar casnicia nu este dintre cele mai fericite. Divortul are loc in 1962, nu inainte de adoptarea unei fetite de 3 ani, viitoarea Maria (Doina) Caragiu.

In 1963 are loc casatoria cu Elena Bichman, tot actrita, aflata si ea la a doua casnicie, dupa divortul de actorul si dramaturgul Paul Ioachim. Se pare ca nici aceasta casnicie nu a fost dintre cele mai fericite, posibil datorita temperamentului mai aventuros al actritei.

In seara fatidica de 4 martie 1977, artistul avea in vizita pe prietenul sau, regizorul de film si TV Alexandru Bocanet, venit sa sarbatoreasca finalizarea filmului sau „Gloria nu canta”, in care maestrul juca rolul principal. Imobilul in care locuia a fost distrus de cutremur, cei doi fiind surprinsi incercand sa fuga pe scari si prinsi intre daramaturi.

Toma Caragiu a jucat in 39 de filme.

Sursa foto: www.portfolios.ro

Lasa un comentariu...

*