Corneliu Baba

Corneliu_Baba_Autoportret_80-330x393Corneliu Baba este unul dintre marii pictori romani. S-a nascut in data de 18 noiembrie 1906, in Craiova.

Recunoscut pentru frumusetea portretelor sale, Corneliu Baba a capatat din ce in ce mai multa popularitate atat in tara, cat si peste hotare.

In data de 1926 acesta incepe, dar nu termina cursurile Scolii Nationale de Arte Frumoase din Bucuresti.

Talentul sau este atat de mare incat in anul 1934 acesta are prima expozitie publica, la Baile Herculane. Incurajat sa isi finalizeze studiile de Nicolae Tonitza, acesta se inscrie in Iasi la Scoala de Arte Frumoase. Cativa ani mai tarziu devine asistent si apoi profesor de pictura.

Datorita succesului operelor sale, acesta a fost arestat politic in Galata, judetul Iasi. „Jucatorul de sah” este o pictura care i-a adus o mare popularitate, fapt ce a starnit mari controverse in randurile autoritatilor comuniste.

Rascoala din 1907 a reprezentat un moment de inspiratie pentru pictor, acesta realizand o serie larga de opere dedicate acestei perioade de insemnatate istorica.

De-a lungul timpului, pictorul a primit o serie de premii si recunoasteri nationale si internationale.

Cele mai importante picturi sunt:

  • Întoarcerea de la sapă,
  • Țărani
  •  Odihnă pe câmp,
  •  Oameni odihnindu-se;
  • Jucatorul de sah.

Isi expune colectiile in intreaga lume, atat in Europa, cat si in cele mai occidentale tari ale Statelor Unite ale Americii.

In anul 1988, pictorul a cazut in atelierul sau si ramane imobilizat in atelierul sau.

Inceteaza din viata in anul 1998.

Foto: http://araart.ro

Lasa un comentariu...

*