Cum îți poți învăța copilul bunele maniere?

Copilăria este o perioadă deosebit de valoroasă pentru cei mici. Pe parcursul primilor ani de viață, ei își câștigă independența, explorează lumea din jurul lor, își dezvoltă abilitățile de vorbire și își îmbogățesc vocabularul. În ciuda tuturor lucrurilor bune care se întâmplă acum, se prea poate ca micuții să capete și unele obiceiuri proaste. Nu există o altă perioadă mai bună decât în primii ani de viață pentru a-i învăța pe cei mici bunele maniere. Cu cât începeți mai devreme să îi arătați copilului care sunt manierele adecvate, cu atât mai bine.

Cum îți poți învăța copilul bunele maniere

Cât sunt mici, copiii absorb foarte multe din mediul lor, inclusiv gesturi, limbaj și maniere. Ei trebuie să învețe cât de important este să fie politicoși. După cum știu majoritatea părinților, copiii mici pot fi destul de pretențioși, încăpățânați și se plictisesc repede, deci este recomandat să consolidați bunele maniere prin repetare, prin consecvență și prin răbdare. Da, răbdarea joacă un rol critic atunci când vă învățați copilul să fie manierat, deoarece va trebui să îi explicați de mai multe ori ce este greșit la comportamentul său și ce impact au acțiunile lui asupra celor din jur. Nu subestimați niciodată capacitatea copilului de a înțelege o situație, odată ce i-ați explicat în detaliu.

Grădinița joacă și ea o funcție principală când vine vorba de învățarea bunelor maniere. Chiar dacă micuțul ar trebui să intre la grădiniță deținând deja un set de bune maniere, asta nu înseamnă că nu mai are nimic de învățat. Dimpotrivă, grădinița reprezintă o oportunitate excelentă ca cei mici să își exerseze bunele maniere, să se corecteze și să devină din ce în ce mai maturi și mai echilibrați. Pentru părinții care preferă ca micuțul lor să stea acasă, dar să beneficieze în continuare de educație timpurie, atunci există opțiunea de grădiniță online, din a cărei programă nu lipsesc oportunitățile de învățare a bunelor maniere.

Un foarte mare accent trebuie pus asupra faptului că părinții, urmați apoi de educatori, reprezintă un exemplu pentru copii. Cei mici își urmăresc cu atenție părinții și își modelează comportamentul – în mod conștient sau inconștient- după comportamentul lor. Prin urmare, părinții trebuie să fie un exemplu strălucitor de bune maniere pentru copii și trebuie să dea dovadă de bunătate și de compasiune atunci când interacționează cu cei din jurul lor. Copiii vor prelua în mod natural comportamentul părinților și vor înțelege că acesta este modul în care trebuie să se comporte și să acționeze în casă și în afara ei.

Bunele maniere se învață și se exersează cel mai bine în contact cu alte persoane. Indiferent dacă vă întâlniți cu un prieten, primiți musafiri sau mergeți la supermarket, asigurați-vă că vă implicați copilul în aceste procese sociale fundamentale. Este foarte important ca micuțul să înțeleagă cum ar trebui să acționeze în diverse situații sociale. După expuneri repetate la diferite contexte sociale, copilul va începe să capete mai multă încredere în aptitudinile sale și va fi din ce în ce mai respectuos. Veți fi uimiți să vedeți cât de repede preia un copil nuanțele sociale și obiceiurile bune de la părinți.

Deși micuții au nevoie de explicații, de demonstrații, de situații sociale și de cât mai multe oportunități de a învăța și de a exersa să fie manierați, adesea lecția bunelor maniere se desfășoară natural, prin înclinația firească a celor mici de a imita părinții și adulții. Cu multă răbdare și cu o educație timpurie de calitate, copilul va învăța să fie manierat, iar această lecție îi va fi utilă pe tot parcursul vieții.

Lasa un comentariu...

*