Cum să faci o mini-seră în curte

Serele și solariile erau cândva apanajul oamenilor foarte gospodari și al marilor ferme. Foarte puțini oameni își făceau o seră sau un solar pentru a crește legume și plante. Însă, în ultima perioadă, nevoia de hrană curată, sănătoasă, crescută fără chimicale și fertilizatori a dat naștere multor sere și solarii în curțile și grădinile oamenilor obișnuiți.

sera

Dacă în agricultura mare, serele și solariile sunt principalele construcții, pentru grădinarii amatori au apărut micro-serele și adăposturile joase.

Multe dintre ele se găsesc gata fabricate în magazine, urmând ca acasă să fie doar montate după instrucțiuni simple, precum mobila. În multe cazuri, acesta este cel mai bun lucru pe care îl puteți face. Dați o simplă comandă online pe magazinele de specialitate și mini-sera va ajunge acasă, gata de montat. Dar mai există și varianta în care puteți să o construiți în regie proprie. Asta vă va aduce și bucuria lucrului handmade precum și posibilitatea de a petrece mai mult timp în curte. Nefiind o construcție greu de realizat, serele sau solariile de dimensiuni mici vor fi mai mult o relaxare.

Unde amplasăm serele, solariile și adăposturile joase

Serele, solariile și adăposturile joase trebuiesc toate amplasate în zone cu mult soare. De preferat în acea parte a grădinii sau a curții în care soarele este prezent  de dimineața până la amiază. Schimbările climatice care au loc în ultima perioadă, însă, ne recomandă ca deasupra lor să punem și o plasă de umbrire pentru perioadele de caniculă și cu indice UV periculos.

Pentru solariile și adăposturile în care vrem să cultivăm plante de timpuriu, trebuie să alegem un loc în care vântul să nu fie puternic. De asemenea, trebuie ca solul pe care punem construcțiile să fie unul mănos sau să îl îmbunătățim noi cu îngrășământ natural. De asemenea, pentru sere, trebuie să putem instala usor sistemul de irigație precum și cel de încălzire.

Dimensiunea

Dimensiunile pot să difere în funcție de spațiul pe care îl ai la dispoziție cât și în funcție de nevoile familiei. Dacă dorești să ai legume pentru familia ta doar din sursă proprie, se estimează că o seră de circa 15-16 mp este suficientă. Însă, mulți dintre noi vrem să le facem micuțe, atât din cauza spațiului foarte mic cât și a numărului limitat de produse pe care vrem să le cultivăm.

Serele și solariile sunt construcții în care se lucrează în interior, deci trebuiesc să fie înalte și foarte solide. Arcul de cerc sau înălțimea coamei acoperișului trebuie să fie de aproximativ 2m ca sa puteți sta în picioare în ea. Dacă sera sau solarul sunt de mari dimensiuni, atunci proporțiile se schimă în funcție de lungime.

Cele mai mici sunt adăposturile joase care au o înălțime de cca 40cm și o lățime de 60-70 cm.

Materialele necesare

Pentru amenajarea serelor, a solariilor sau adăposturilor joase aveți nevoie următoarele

– Structură din lemn sau metal care să constituie scheletul serei

– Stâlpi care să ancoreze scheletul în pământ

– Folie de polietilenă transparentă sau plăci de policarbonat

– Sisteme de prindere a foliei (sârmă și chingi)

– Sârmă galvanizată pe care să fie întinsă folia

Plasă de umbrire pentru sere și solarii

Amenajarea efectivă

Odată ce am stabilit locul în care amplasam, dimensiunea pe care o dorim sau ne-o permite gradina sau curtea noastră, următorul pas este să facem o schiță simplă cu dimensiuni și să calculăm de cât material avem nevoie pentru construcție.

După ce am achiziționat materialele (e bine să luam ceva material în plus ca să fim siguri că ne este suficient), împreună cu ceilalți membri ai familiei putem să ieșim în curte și să începem să fixăm foarte bine în pământ stâlpii, să ancorăm de ei scheletul și apoi să începem să facem sistemul de prindere a foliei. După ce am întins sârma la distantă de cca 30-35 cm una de alta, întindem folia pe care apoi o prindem pe deasupra cu chingi textile pe care le ancorăm bine.

La final adăugăm plasa de umbrire de calitate și putem să ne lăudăm cu un mic solar, o mică seră făcute de mâna noastră.

Sursa pixabay.com

Lasa un comentariu...

*