Cibernetica

ciberneticaStiati ca in realitate cibernetica reprezinta o inventie romaneasca? Ei bine, asa este. Medicul Stefan Odobleja este creatorul psihociberneticii, dar si al ciberneticii privite in sens larg.

In anul 1929 Stefan Odobleja a definit printr-un studio legea reversibilitatii, creand astfel un enunt ciberneticii.

Cibernetica reprezinta o teorie a controlului prin retroactiune. Aceasta are in vedere modul in care un system prelucreaza informatiile si reactioneaza cu acestea. Tot aceasta permite ca sistemele sa realizeze cateva modificari pentru optimizarea actiunilor.

Stefan Odobleja enunta in opera sa intitulata “Psihologia consonatista” o teorie a ciberneticii privite in sens general, demonstrand modul de functionare a acesteia.

Cibernetica reprezinta astazi stalpul de temelie al intregii tehnologii intraplanetare. Tocmai de aceea, Odobleja a incercat sa creeze in perioada 1938-1939 un sistem care sa revolutionize intreaga planeta, fiind convins de reusita operei sale, dar si de importanta deosebita a inventiei si cercetarii sale.

Chiar daca initial Stefan Odobleja a considerat ca originea ciberneticii se afla in psihologie, ulterior teoria sa a fost generalizata, devenind astfel temelia intregului sistem de domenii, identificandu-se astfel cu orice stiinta de studiu, devenind astfel prin ea insasi o stiinta de cercetare.

Foto: http://www.antena3.ro

Lasa un comentariu...

*