Scaunul ejectabil

scaunul ejectabilUna dintre cele mai importante inventii romanesti in domeniul aviatiei este scaunul ejectabil.

Descoperit de Anastase Dragomir, scaunul ejectabil face parte din categoria celor mai importante inventii ale lumii.

Cu toate ca mai toti cercetatorii si-au concentrat atentia asupra construirii si pilotarii avioanelor, Anastase Dragomir a incercat sa gaseasca o metoda eficienta pentru siguranta pasagerilor, salvandu-I pe acestia in cazul unor catastrofe aeriene majore care se soldeaza cu prabusirea avionului.

Anastase Dragomir a fost un tanar cercetator roman, preocupat de constructia avioanelor. De-a lungul vietii acesta a lucrat in numeroase fabrici de avioane din Franta, locatie unde a reusit sa descopere secretele scaunului ejectabil.

Sub numele de “cabina catapultabila”, scaunul ejectabil a reusit sa primeasca brevetul de inventie in anul 1928, fiind inregistrat in Franta.

Scaunul ejectabil reprezenta o alternativa de parasutare, fiecare pasager detinand in timpul zborului cate o parasuta care sa ii permita catapultarea si desprinderea de avion in cazul catastrofelor aeriene. Pasagerul gasea scapare prin podeaua avionului, aceasta fiind prevazuta cu anumite deschizaturi ce puteau fi actionate in caz de urgenta, putand fi manevrate de catre pilot.

In anul 1950, Anastase Dragomir a inregistrat in Romania “celula parasutata”, care reprezenta un spatar curb de glisare pentru ejectarea cabinelor. Celula parasutata putea parasi avionul fie prin plafon, fie prin podeaua acestuia.

Inventarea scaunului ejectabil a impus construirea unor avioane care sa se poata adapta catapultarii.

 

Foto: http://cdn1.agenda.ro

Lasa un comentariu...

*