Gheorghe Cartianu-Popescu

Gheorghe Cartianu-Popescu (1907-1982) a fost un cunoscut profesor universitar, cercetator de valoare mondiala, inventator si membru al Academiei Romane. S-a specializat in domeniul radiocomunicatiilor.

A realizat primele instalatii romanesti de emisie cu modulatie de frecventa, de conceptie proprie, cu care s-au efectuat primele emisii experimentale, pe unde metrice, in Romania.

A avut cercetari si numeroase lucrari in domeniul teoriei si practicii modulatiei de frecventa. De asemenea, a contribuit la organizarea si dezvoltarea invatamantului romanesc de radiocomunicatii.

Din anul 1933, inginerul Gh. Cartianu este angajat de Societatea de Radiodifuziune, pentru a lucra la Studioul Bucuresti si la statia de emisie Otopeni. Un an mai tarziu, 1934, este solicitat de profesorul Ernest Abason sa preia postul de asistent la cursurile de matematici speciale si geometrie descriptiva in Scoala Politehnica. In acelasi timp, prof. Tudor Tanasescu il solicita si ca asistent la cursul nou infiintat de radiotelecomunicatii.

Lista lucrarilor stiintifice publicate de Gh. Cartianu, cuprinde 75 de titluri, dintre care in reviste de specialitate a publicat subiecte despre: stabilitatea sistemelor electrice lineare si nelineare, modulatia de frecventa; sinteza retelelor electrice in domeniul timpului si frecventei, sisteme de comunicatie tip releu sau radio dispecer.

Toate realizarile care ii poarta semnatura – inventii brevetate, instalatii proiectate si realizate, articole si tratate publicate – sunt marturie a marii sale personalitati si ii atesta un loc important in istoria electrotehnicii si invatamantului superior romanesc.

Sursa foto: www.patriotii.ro

Lasa un comentariu...

*