Nicolae Paulescu se numara printre cei mai mari inventatori romani care au reusit de-a lungul timpului sa salveze vietile a milioane de oameni bolnavi de diabet.
Nicolae Paulescu a studiat medicina la Paris devenind doctor in Medicina in anul 1897. In scurt timp, in anul 1899 devine doctor in stiinte, dupa ce a studiat chimia biologica la Facultatea de Stiinte din Paris.
Intorcandu-se in tara, Nicolae Paulescu devine profesor al Facultatii de Medicina din Bucuresti, continuandu-si cercetarile in acest domeniu, fiind devotat salvarii vietilor omenesti.
In perioada in care acesta isi terminase studiile, diabetul era considerat a fi boala secolului XX, de cele mai multe ori aceasta conducand la moartea pacientilor. In scopul salvarii lor, Nicolae Paulescu isi continua cercetarile in domeniul descoperirii unui leac de vindecare pentru tratarea diabetului sau ameliorarea acestei boli. In acest mod el extrage pancreina din pancreas si face numeroase teste pe un animal cunoscut a fi diabetic. Dupa injectarea acesteia glicemia animalului a inceput sa scada, ameliorand astfel starea de sanatate si prelungindu-I in acest fel viata.
Nicolae Paulescu a intitulat pancreina folosita in experimentele sale drept insulina. Cu toate acestea, criza economica datorata Primului Razboi Mondial i-a amanat acestuia publicarea studiilor, metoda sa fiind ramanand doar la stadiul de proiect. Intre timp si alti cercetatori s-au chinuit sa descopere modul in care ar trebui sa extraga insulina din pancreas. Bertram Collip este un alt cercetator care a incercat sa realizeze un compus inlocuitor aproape perfect al insulinei. Insa si studiile acestuia nu au fost luate in seama de autoritati.
Frederick Banting si Charles Best, doi cercetatori din Toronto au obtinut premiul Nobel pentru ca au reusit sa extraga din pancreas insulina. Cu toate acestea, cei doi nu au reusit sa descopere un inlocuitor al insulinei. Munca lui Nicolae Paulescu si a lui B. Collip nu a primit laudele de la autoritatile timpului.
Cu toate acestea, profesorul Ian Murray al Colegiului de Medicina din Glasgow si-a dat seama de meritele lui Nicolae Paulescu.
In cele din urma, Nicolae Paulescu a primit laudele posteritatii pentru descoperirea celei mai bune metode de ameliorare a diabetului, o boala ramasa si astazi netratabila.
Foto: http://gheorghe.manolea.ro