“Coloana Infinitului”

GD Star Rating
loading...

coloana-infinitului“Coloana Infinitului” este una dintre cele mai populare si mai binecunoscute sculpturi ale lui Constantin Brancusi.

“Coloana Infinitului” face parte din trilogia ce se regaseste la Targu Jiu, compusa din “Poarta Sarutului” si “Masa Tacerii”.

“Coloana Infinitului” a fost create de catre sculptorul Constantin Brancusi in anul 1938. Din punct de vedere arhitectural aceasta are o inaltime de 29,35 metri, fiind alcatuita din 15 moduli octaedrici suprapusi. Acesti moduli aveau o semnificatie aparte pentru Brancusi, fiind supranumiti “margele”.

In ansamblul sau, “Coloana Infinitului” reprezinta coloanele funerare ale zonei de sud a Romaniei. Initial, sculptorul a denumit-o “Coloana recunostintei fara sfarsit”, fiind realizata in cinstea eroilor patrioti cazuti in luptele din Primul Razboi Mondial.

“Coloana Infinitului” a fost create in Atelierele Centrale din Petrosani. In perioada comunista, guvernul vremii a pus la cale sa darame coloana intrucat regimul nu valorize sculpturile lui Constantin Brancusi, considerandu-le fara semnificatie socialista. Cu toate acestea, regimul communist nu si-a pus in aplicare planurile, “Coloana Infinitului” ramanand si astazi in locul in care a fost asezata initial din Targu Jiu.

Foto: http://www.modernism.ro

Lasa un comentariu...

*