Ana Blandiana

Ana Blandiana este o scriitoare si luptatoare pentru libertate civica in Romania.

 

 

 

 

 

Inainte de Revolutia din 1989, faimoasa disidenta si aparatoare a drepturilor omului a avut curajul sa-l infrunte direct pe dictatorul Nicolae Ceausescu prin declaratii publice in interviuri acordate postului de radio Europa Libera si unor publicatii din strainatate.

Ana Blandiana s-a implicat in viata civica printr-o serie de actiuni in cadrul Aliantei Civice. In prezent conduce Memorialul de la Sighet, un institut de studiere a crimelor comunismului, cu un centru de cercetare care organizeaza anual conferinte, sesiuni stiintifice si expozitii pe tema fenomenului totalitar.

De-a lungul anilor, poeta a intreprins – ca invitata a unor universitati, academii, organizatii culturale – mai multe calatorii de documentare si studiu in diverse tari europene si a participat la congrese si festivaluri de poezie. In afara volumelor mentionate, i-au mai aparut grupaje de poeme in reviste si antologii din Anglia, S.U.A., Italia, Spania, Franta, Belgia, Germania, Austria, Olanda, Finlanda, Polonia, Ungaria, Bulgaria, Cehoslovacia, Brazilia, Cuba, Turcia, Siria, Grecia, China, Japonia, Israel, Albania. Dupa 1989, acestor traduceri li se adauga eseurile literare si articolele de analiza politica aparute in marile ziare germane sub semnatura Anei Blandiana, ca si nenumarate conferinte, lecturi publice, interviuri, interventii la colocvii, simpozioane si mese rotunde in principalele tari europene.

Premii:

Premiul pentru poezie al Uniunii Scriitorilor din Romania, 1969

Premiul pentru poezie al Academiei Romane, 1970

Premiul pentru proza al Asociatiei Scriitorilor din Bucuresti, 1982

Premiul International „Gottfried von Herder”, Viena, 1982

Premiul National de Poezie, 1997; Premiul „Opera Omnia”, 2001

Premiul International „Vilenica”, 2002

Sursa foto: www.pinakadakila.wordpress.com

Lasa un comentariu...

*