Corneliu Coposu

Corneliu Coposu (1914-1995) a fost un om politic roman, presedinte al Partidului National Taranesc Crestin Democrat, senator, lider al opozitiei din Romania postcomunista. A fost detinut politic sub regimul comunist.

Intre 1937 si 1940 a activat ca secretar personal al lui Iuliu Maniu, pe care l-a insotit in toate misiunile sale politice. In 1940 a primit functia secretar politic al lui Iuliu Maniu. In 1945 a devenit presedinte al filialei PNT Salaj.

Pe 14 iulie 1947 a fost arestat impreuna cu intreaga conducere a PNT, in ceea ce s-a numit Inscenarea de la Tamadau. Pana in 1956 a fost tinut in arest preventiv, fara sa fie judecat. In 1956 i s-a inscenat un proces pentru „inalta tradare a clasei muncitoare” si pentru „crima contra reformelor sociale”. A fost condamnat la munca silnica pe viata. Pana in 1962 a fost inchis intr-un regim sever de izolare la penitenciarul Ramnicu Sarat.

In aprilie 1964 a fost pus in libertate dupa 17 ani de detentie. A fost angajat ca muncitor necalificat la Intreprinderea de Constructii-Montaj Bucuresti, atelierul de tamplarie mecanica.

In ianuarie 1990 reinfiinteaza Partidul National Taranesc sub titulatura Partidul National Taranesc Crestin Democrat, al carui presedinte va fi pana la moarte. Este unul din initiatorii Conventiei Democrate Romane, alianta de partide creata in 1992 cu scopul de a contracara guvernarea de stanga a lui Ion Iliescu.

In mai 1995 a fost numit Ofiter al Legiunii de Onoare, cea mai inalta distinctie acordata de Republica Franceza cetatenilor straini. Pe 6 octombrie 1995 a avut loc la sediul Ambasadei Frantei la Bucuresti ceremonia inmanarii inaltei distinctii.

Moartea sa in noiembrie 1995 a generat un imens val de simpatie populara pentru fortele politice anticomuniste din Romania. Desi nu a beneficiat de funeralii nationale, la inmormantarea sa au participat sute de mii de oameni, veniti din intreaga tara. Acest curent de simpatie a contribuit la victoria Conventiei Democrate la alegerile generale din 1996.

Este inmormantat in Cimitirul Bellu Catolic. Numeroase locuri publice ii poarta numele. In Piata Palatului din Bucuresti a fost dezvelit un monument in amintirea lui Corneliu Coposu, monument asezat fata in fata cu cel al lui Iuliu Maniu, ale carui idealuri le-a dus mai departe.

Sursa foto: www.evz.ro

Lasa un comentariu...

*