Elisa Leonida Zamfirescu

Elisa Leonida Zamfirescu (1887-1973), prima femeie inginer din lume, sefa a laboratoarelor Institutului Geologic al Romaniei, sora inginerului Dimitrie Leonida.

 

S-a inscris, incepand cu 1909, la Academia Regala Tehnica din Berlin, Charlottemburg, pe care a absolvit-o in 1912, devenind prima femeie inginer din Europa.

Presa vremii a consemnat evenimentul: „Elisa Leonida, prima femeie inginer din tara noastra si din Germania“. „O compatrioata a noastra, domnisoara Elisa Leonida, in loc sa studieze Literele sau Medicina, sau mai rau, Dreptul, a studiat ingineria la Charlottemburg. In inginerie viitorul femeilor e mare, domnisoara Elisa Leonida a trecut cu deosebit succes examenul final, obtinand diploma de inginer” (ziarul „Minerva”, 1912).

Investigatiile ulterioare au aratat ca era, de fapt, prima femeie inginer din Europa si, probabil, din lume.

Desi i s-a oferit un post de inginer la firma BASF din Germania, Eliza s-a intors in tara, asa cum faceau cei mai multi dintre tinerii romani care studiau in strainatate. A reusit, cu greu, sa obtina un post de inginer la laboratorul Institutului Geologic din Bucuresti.

Contributia sa la cercetarea bogatiilor minerale ale Romaniei ii asigura un loc de cinste in galeria marilor figuri ale stiintei nationale, europene si mondiale.

Tot ea a pus in evidenta calitatile bentonitei in filtrarea vinului. In paralel a activat si ca profesoara de fizica si chimie la Scoala de Fete „Pitar Mos” sau la Scoala de Electricieni si Mecanici, condusa de fratele ei Dimitrie, din Bucuresti.

Pentru a rasplati contributiile aduse de femei in stiinta romaneasca, a fost instituit, in 1997, Premiul Eliza Leonida-Zamfirescu.

A fost prima femeie membra a Asociatiei Generale a Inginerilor din Romania si membra a Asociatiei Internationale a Femeilor Universitare.

Sursa foto: www.apropo.ro

Lasa un comentariu...

*