Helmuth Duckadam

Helmuth Duckadam este un fost portar de fotbal al Romaniei, supranumit „Eroul de la Sevilla”. A jucat la echipele Steaua Bucuresti si Constructorul Arad.

In anul 1977, a debutat ca portar la Constructorul Arad, in Divizia C. Un an mai tarziu este transferat de UTA, unde debuteaza in Divizia A.

Dupa 4 sezoane la gruparea aradeana, este transferat la Steaua Bucuresti, unde se impune treptat ca titular. Este supranumit „Eroul de la Sevilla”, dupa ce in finala Cupei Campionilor Europeni cu FC Barcelona apara toate cele patru lovituri de departajare, executate de Alesanco, Pedrazza, Alonso si Marcos, avand o contributie enorma la castigarea trofeului de catre Steaua Bucuresti. Performanta reusita de Helmuth Duckadam pe stadionul „Sanchez Pizjuan” din Sevilla este inscrisa in Cartea Recordurilor.

In acelasi sezon in care a reusit cea mai buna performanta a unei echipe romanesti, cariera sa a fost interupta brusc, din cauza unui anevrism care a impus o interventie chirurgicala la bratul drept, aceasta determinandu-l sa iasa definitiv din fotbalul de performanta la varsta de 27 de ani.

La 3 ani de la finala de la Sevilla, in anul 1989, Duckadam s-a reintors pe teren, pentru ultimele doua sezoane, la divizionara B, Vagonul Arad. In total are 133 de aparitii in divizia A, 13 in Cupa Romaniei si 9 in Cupa Campionilor Europeni.

La data de 25 martie 2008, Duckadam a fost decorat de catre Presedintele Romaniei, Traian Basescu, cu Ordinul „Meritul Sportiv” pentru rolul avut in castigarea Cupei Campionilor Europeni de catre Steaua, in 1986.

Din 11 august 2010, Duckadam ocupa functia de presedinte la FC Steaua Bucuresti.

Sursa foto: www.sportmeet.ro

Lasa un comentariu...

*