Nicolae Grigorescu

Nicolae Grigorescu (1838-1907) este primul dintre fondatorii picturii romane moderne, urmat de Ion Andreescu si Stefan Luchian.

Nicolae Grigorescu a devenit un simbol pentru tinerele generatii de artisti care, in primele decenii ale secolului al XX-lea, cautau sa identifice si sa aduca la lumina valorile spiritualitatii romanesti.

Dovedind o afinitate speciala pentru peisaj, Grigorescu abordeaza o larga diversitate de teme ale genului, codificand in compozitiile sale nota specifica a coltului de lume surprins pe panza. Un astfel de loc specific al cretiei sale este Vitre, un mic orasel din Bretania in care artistul poposeste in timpul calatoriilor sale de documentare si studiu.

Picteaza la Vitre nu doar vaste privelisti, ci si interioare, incaperi modeste si umbroase, mobilate cu rafturi pe care sunt asezate frumos farfurii de faianta, in care taranci cu bonete albe brodeaza sau curata legume in fata geamurilor sau a usilor larg deschise spre insorita gradinita cu flori.

Totul transmite liniste, simplitate, puritate sufleteasca, valori pe care Grigorescu le va pretui de-a lungul intregii sale vieti si pe care va dori sa le ocroteasca de vitregiile timpului.

Tabloul „Case la Vitre” surprinde o zi de vara intr-un orasel care inca pastreaza note medievale in casele masive din piatra, in zidurile vechi si in strazile inguste, umbrite de acoperisurile ascutite.

Sursa foto: www.artapeintelesultuturor.blogspot.com

Lasa un comentariu...

*