Ernest Maftei

ernest mafteiErnest Maftei a fost unul dintre cei mai mari actori ai tarii, fiind cunoscut atat in tara, cat si peste hotare. S-a nascut in data de 6 martie 1920 in comuna Prajesti, foarte aproape de Bacau.

A urmat cursurile scolii de invatatori, unde s-a facut remarcat scriind poezii in revista Liliacul. Un anticomunist convins, Ernest Maftei a facut parte inca de la varsta de 17 ani in Fratia de Cruce. In anul 1938, acesta a fost arestat de regimul dictatorial al regelui Carol al II-lea.

Eliberat dupa cativa ani, acesta a urmat cursurile Conservatorului de Muzica si Arta Dramatica din Iasi, finalizandu-si studiile in anul 1945. Nu s-a bucurat foarte mult timp de profesia sa, fiind inchis de regimul Maresalului Antonescu intrucat era membru al Fratiei.

Dupa eliberarea sa din inchisoare, acesta nu a putut sa isi profeseze meseria, fiind exclus din majoritatea teatrelor din tara. Foarte greu a reusit sa primeasca diferite roluri in cadrul Teatrului Poporului. Acesta a purtat alt nume – Erman Valahu. Dupa foarte putin timp acesta a fost incarcerat din nou de regimul comunist.

De-a lungul vietii, Ernest Maftei s-a casatorit o singura data, avand un fiu.

Debutul carierei sale are loc in anul 1954 cu piesa lui Puiu Calinescu, denumita „Desfasurarea”. Incepand cu acest moment, artistul a devenit purtatorul unor numeroase premii castigate atat in tara, cat si peste hotare, gratie talentului sau.

Acesta alcatuieste Uniunea Cineastilor din Romania, impreuna cu Colea Rautu.

In data de 21 decembrie 1989 acesta a participat la tragicele evenimente ale Revolutiei romane, luptand pentru eliberarea patriei de sub ocupatia regimului comunist.

In data de 14 iunie 1990, acesta a fost batut si aruncat inconstient pe malurile Dambovitei de cinci persoane deghizate in mineri.

Moare in data de 19 octombrie 2006, in locuinta sa din Bucuresti.

Foto: buciumul.ro

Lasa un comentariu...

*