George Bacovia

George Bacovia (1881-1957) a fost un scriitor roman format la scoala simbolismului literar francez. Este autorul unor volume de versuri si proza scrise in baza unei tehnici unice in literatura romana, cu vadite influente din marii lirici moderni francezi pe care-i admira.

 

Despre George Bacovia s-a spus initial ca e un poet simbolist, dar criticii au remarcat ulterior ca isi depaseste epoca, apartinand poeziei romane moderne.

Daca in primul sau volum, “Plumb”, publicat in 1916, imediat dupa ce carnagiul din Primul Razboi Mondial, se dezlantuise, influenta poeziei simboliste era foarte vizibila, abia din volumele urmatoare, in “Scantei galbene” sau “Comedii in fond”, Bacovia descopera reteta poeziei moderne, apropiata de proza poetica.

Criticii interbelici au vazut in Bacovia un neosimbolist (George Calinescu) sau “o bisericuta dintr-un lemn” (E. Lovinescu), un poet cu o materie poetica insuficienta.

Abia dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, poezia sa este afiliata curentelor de gandire mai noi, fiind pusa in paralel cu teatrul absurdului (M. Petroveanu), cu anumite curente ale modernismului poetic, cu suprarealismul, dicteul automat, imagismul sau chiar expresionismul dar si cu scoli filozofice cum ar fi existentialismul (Ion Caraion) etc.

Astfel, Bacovia ajunge unul dintre cei mai importanti poeti romani, devenind autorul care executa un urias salt canonic de la statutul de poet minor la cel de autor clasic al literaturii romane.

Premii:

  • In 1923 a fost premiat de Ministerul Artelor pentru volumul Plumb
  • In 1925 primeste premiul pentru poezie al Societati Scriitorilor Romani, ex aequo impreuna cu Lucian Blaga
  • In 1934 Premiul National de poezie este acordat lui George Bacovia si lui Tudor Arghezi

Sursa foto: www.onlinearts.ro

Lasa un comentariu...

*