Olga Tudorache

Olga TudoracheOlga Tudorache a fost una dintre cele mai mari actrite din tara, indragind destul de mult arta teatrala.

S-a nascut in data de 11 octombrie 1929, in comuna Oituz, din judetul Bacau, provenind dintr-o familie obisnuita.

De mica, aceasta a fost atrasa de lumea teatrului romanesc si tocmai de aceea in anul 1951 devine absolventa a Institutului de Teatru. Dupa finalizarea studiilor, aceasta isi incepe profesia pe marile scene ale teatrului bucurestean.

In anul 1951, Olga Tudorache este angajata in cadrul Teatrului Tineretului din Bucuresti, unde devine cea mai indragita actrita. Odata cu fuziunea acestui teatru cu Teatrul „Nottara”, in anul 1966,  Olga Tudorache continua sa activeze in cadrul Teatrului Mic pana in anul 1978.

In anul 1976 devine conferentiar universitar in cadrul Institutului de Arta Teatrala si Cinematografica „I.L. Caragiale”, predand numeroase cursuri in cadrul catedrei de actorie. In anul 1990 devine profesor, continuandu-si cu succes activitatea universitara pana in anul 2000, atunci cand se retrage definitiv din invatamant.

Nefiind una dintre adeptele rolurilor principale, aceasta a jucat mai ales in locurile de rang doi. Filmele in care s-a facut remarcata au fost destul de numeroase: „Tudor”, „Razbunarea haiducilor”, „Profetul, aurul si ardelenii”, „Prea cald pentru luna mai”, „Tusea si junghiul”, „Doi haiduci si o crasmarita”, „O vara de neuitat”, „Femeia visurilor”.

De-a lungul timpului, Olga Tudorache a obtinut numeroase distinctii si premii nationale si internationale, popularitatea sa fiind la fel de mare atat in tara, cat si peste hotare.

Lasa un comentariu...

*