Vasile Alecsandri

V. AlecsandriUnul dintre cei mai mari poeti romani este Vasile Alecsandri. S-a nascut in data de 21 iulie 1821 la Bacau si a murit in data de 22 august 1890 in judetul Iasi, in localitatea Mircesti.

Vasile Alecsandri este un vestit poet, folclorist, om politic, dramaturg, ministru, om politic, fondator al Academiei Romane, fondator al teatrului romanesc dramatic.

Scoala generala a realizat-o la Iasi impreuna cu Mihail Kogalniceanu si Matei Millo, la pensionul lui Victor Cuenim.

In anul 1834 si-a facut studiile liceale la Paris, impreuna cu Ion Negulici si Alexandru Ioan Cuza. Initial  a urmat cursurile Facultatii de Inginerie, insa nu a terminat-o. Primele sale lucrari literare au aparut la Paris in anul 1838.

In anul 1840 devine director al Teatrului din Iasi, locatie unde isi incepe opera sa dramaturgica.

In anul 1842 scrie primele poezii populare, inspirate de natura Moldovei. Acestea vor fi incluse in ciclul „Doine”.

Vasile Alecsandri a fost unul dintre sustinatorii Revolutiei pasoptiste. Dupa infrangerea revolutiei acesta a fost exilat, fiind cel care a scris petitia neamului roman. A calatorit in Germania, Austria, stabilindu-se la Paris unde scrie poeziile „Adio Moldovei” si „Sentinela romana”. Revine in tara in luna decembrie 1849.

In anul 1855 se indragosteste de Paulina Lucasievici cu care a avut o fetita. In anul 1860 se stabileste in localitatea Mircesti, judetul Iasi, locatie unde ramane pana la sfarsitul vietii.

Fondator al „Romaniei Literare” in anul 1854, acesta se consacra din punct de vedere literar. Participa la infiintarea „Junimii”.

In anul 1859 este numit Ministru al Afacerilor Externe de catre Alexandru Ioan Cuza.

„Pastelurile” sunt poeziile care l-au consacrat, fiind publicate in anul 1868 in revista „Convorbiri literare”.

Foto: http://1.bp.blogspot.com

Lasa un comentariu...

*