Mihai Eminescu

Mihai-EminescuMihai Eminescu este unul dintre cei mai mari poeti nationali si internationali. Acesta s-a nascut in orasul Botosani la 15 ianuarie 1850 si a murit in data de 15 iunie 1889.

Mihai Eminescu a crescut intr-o familie cu 11 frati, tragandu-se dintr-un neam de tarani destul de saraci. Isi petrece intreaga copilarie atat la Botosani, cat si la casa parinteasca de la Ipotesti. Urmeaza scoala de la Cernauti in perioada 1858-1866.

De-a lungul vietii Mihai Eminescu a facut parte din numeroase cercuri literare. In anul 1866 isi publica prima poezie a vietii intitulata  „La mormîntul lui Aron Pumnul” intr-o brosura a scolii, denumita „Lăcrămioarele invăţăceilor gimnazişti”.

In perioada tineretii, Mihai Eminescu va locui si studia atat la Cernauti, cat si la Blaj, Sibiu, Bucuresti sau Giurgiu, in acest mod reusind sa isi insuseasca o parte din traditiile si cultura neamului romanesc, model de inspiratie in poeziile sale de mai tarziu. Ajunge sufleor si copist la Teatrul National, facand parte din echipa lui Iorgu Caragiali.

In perioada 1869-1872, Mihai Eminescu este student la Viena urmand cursuri de drept si filozofie. Aici o cunoaste pe Veronica Micle, singura sa muza atat in viata, cat si in operele sale. In perioada 1872-1874 este student la Berlin, castigand o bursa de studiu oferita de Junimea. Cu toate acestea, Mihai Eminescu nu is termina studiile, ajungand iarasi pe meleagurile natale.

Devine director al Bibliotecii Centrale de la Iasi, profesor, publicandu-si mare parte din opere in „Convorbiri literare”. In anul 1877 revine in Bucuresti, unde devine redactor sef la ziarul „Timpul”. In aceasta perioada isi va scrie marile sale opere poetice, putand enumera Scrisorile sau Luceafarul.

In anul 1883, Mihai Eminescu se imbolnaveste destul de grav. In aceasta perioada si pana la stingerea sa din viata acesta nu mai scrie practic deloc.

Moare in anul 1889 si este inmormantat in cimitirul Bellu din Bucuresti.

Foto: http://www.edituraspandugino.ro

Lasa un comentariu...

*