Constantin Lucaci

constantin_lucaciConstantin Lucaci se numara printre cei mai insemnati sculptori in otel inoxidabil al lumii. S-a nascut in anul 1923, in localitatea Bocsa Romana, judetul Caras Severin.

De-a lungul timpului si gratie carierei sale acesta a devenit unul dintre cei mai cunoscuti si apreciati sculptori romani atat in tara, cat si peste hotare. Una dintre cele mai insemnate distinctii internationale a fost premiul Herder, castigat in anul 1984, premiu oferit in principal pentru intreaga sa opera, dar si pentru valoarea neinsemnata a fantanilor sale cinetice destul de marete.

Operele cele mai importante ale sculptorului sunt fantanile cinetice din Constanta, Resita, Braila si Drobeta Turnu Severin. Acestea sunt si astazi apreciate si vizionate de sute ori chiar mii de turisti.

In anul 1993, sculptorul imbraca o cariera didactica in cadrul Academiei de Arte Frumoase din Cluj Napoca. Datorita numeroaselor si incantatoarelor opere ce ii apartin, autoritatile au avut initiativa de a infiinta in anul 2007 Muzeul Constantin Lucaci, coordonat de Vatican. Acest muzeu se afla asezat in Calabria, Italia. Putin mai tarziu, in anul 2012, autoritatile din Bocsa s-au gandit sa initieze un proiect asemanator celor italiene si sa realizeze Muzeul „Constantin Lucaci”chiar in localitatea natala a maestrului.

Datorita lucrarilor sale, Constantin Lucaci a primit de-a lungul timpului o serie de recunoasteri si medalii nationale si internationale, operele sale aflandu-se in fiecare coltisor al lumii, valorizate la mare pret.

Foto: http://artindex.ro

Lasa un comentariu...

*