Alexandru Pesamosca

alexandru pesamoscaAlexandru Pesamosca este unul dintre medicii romani de succes, fiind considerat de cei mai multi specialisti un adevarat titan al chirurgiei pediatrice.

Alexandru Pesamosca s-a nascut in data de 14 martie 1930 in orasul Constanta.

Cele aproape 45.000 de operatii au reusit sa ii aduca medicului Alexandru Pesamosca renumele atat in tara, cat si peste hotare. Un excelent chirurg, medicul Alexandru Pesamosca a salvat de la moarte sau de la invaliditate zeci de mii de copii de-a lungul carierei sale.

Studiile elementare si liceale le-a facut in orasul Constanta. In anul 1954 a absolvit Facultatea de Medicina Generala din Bucuresti, fiind repartizat ca medic intr-un sat din judetul Braila, locatie unde a practicat medicina vreme de aproximativ trei ani.

Incepand cu anul 1957, Alexandru Pesamosca se transfera la Spitalul de Copii „Grigore Alexandrescu”, unde ramane pana in anul 1984. Cariera sa este incununata de succes si intregita in cadrul spitalului Budimex, unde realizeaza un numar imens de operatii, aproximativ 45.000.

Tinand cont de reusitele sale, Alexandru Pesamosca devine un chirurg renumit si in strainatate, operand si in Franta, China sau in Republica Moldova.

Ramanand vaduv, Alexandru Pesamosca s-a retras sa locuiasca tot in lumea medicala, intr-o camaruta amenajata in cadrul Spitalului „Budimex”, actualul „Marie Sklodovska-Curie”.

Fiind prea batran, Alexandru Pesamosca nu a mai intrat in sala de operatii. Cu toate acestea el a oferit suportul medicilor mai tineri care il intrebau pentru a le oferi sprijin.

Moare cativa ani mai tarziu, in data de 1 septembrie 2011, datorita unor afectiuni cardiace si renale, fiind inmormantat chiar in curtea spitalului pe care l-a indragit atat de mult.

Foto:http://www.ziaremondene.ro

Lasa un comentariu...

*