Ion Dolanescu

Ion-DolanescuIon Dolanescu a fost si va ramane unul dintre cei mai mari interpreti de muzica populara din Romania.

Nascut la Persinari in data de 25 ianuarie 1944, acesta si-a cantat localitatea natala in nenumarate cantece populare, facand-o cunoscuta la nivelul intregii tari, dar si peste hotare.

Dragostea de mama, dar si cea de copii au devenit lait-motive in intregul sau repertoriu muzical.

Debutul sau muzical a avut loc in anul 1961, atunci cand acesta a avut ocazia sa cante alaturi de Maria Tanase in numeroase turnee nationale.

A absolvit liceul Ienachita Vacarescu din Targoviste si a urmat cursurile Scolii Populare de Arta. In anul 1966, acesta devine solist al ansamblului „Ciocarlia”, locatie unde a cunoscut-o pe Maria Ciobanu cu care s-a si casatorit, avand impreuna un copil – pe Ionut Dolanescu, pe care maestrul l-a crescut singur dupa divortul de artista.

In anul 1975 acesta mai are un copil cu Margarita Valenciano din Costa Rica – ce se numeste Dragos Carlos.

In perioada 2000-2004, acesta devine deputat al judetului Ilfov, candidand pe listele Partidului Romania Mare. Dupa acest mandat, Ion Dolanescu a refuzat sa mai candideze pe listele vreunui partid, revenind la marea sa dragoste – muzica populara romaneasca.

In data de 19 martie 2009 acesta moare in urma unei afectiuni cardiace, fiind inmormantat la Cimitirul Bellu din capitala.

Cele mai apreciate melodii ale maestrului Ion Dolanescu au fost:

  • „M-am născut lângă Carpați”
  • „Gorjule, grădină dulce”
  • „De când sunt pe-acest pământ”
  • „Mândro, când ne iubeam noi”
  • „Să-mi trăiască nevestica”
  • „Neuitata mea, Maria”.

Foto: mediafax.ro

Lasa un comentariu...

*