Szabolcs Cseh

Szabolcs CsehSzabolcs Cseh este unul dintre marii actori romani, originari din Miercurea Ciuc.

S-a nascut in data de 11 decembrie 1942 intr-o familie de secui. A urmat cursurile Liceului Andrei Saguna si ale Liceului Unirea din orasul Brasov. Ulterior si-a definitivat cariera in domeniul sportiv, urmand Institutul de Educatie Fizica si Sport din Bucuresti.

Pasiunea sa pentru sport a iesit in evidenta inca de pe vremea in care era student. A lucrat in anumite activitati ale Circului de Stat, facand parte din trupa „Ganea”.

Primul sau rol artistic a avut loc in ultimul an de facultate, fiind cascador in filmul „Dacii”. De asemenea, acesta a mai jucat si in filmele „Impuscaturi pe portativ” sau „Serbari galante”.

Un pasionat al luptelor, acesta a ajuns ca in perioada 1967-1980 sa joace in toate filmele de actiune care contineau lupte ori secvente cascadoriale complicate.

In anul 1967, Szabolcs Cseh a format prima echipa de cascadori profesionisti din Romania. Cativa ani mai tarziu acesta incepe sa coordoneze o scoala de cascadori din Germania, beneficiind de rolul importante in cadrul productiilor DEFA Berlin si Tele Munchen.

De-a lungul carierei sale, actorul a jucat in peste 150 de filme de lungmetraj, din care peste 25 sunt straine.

Dupa anul 1989, Szabolcs Cseh apare in putine filme romanesti. Cu toate acestea, in perioada 1999-2002 a reusit sa colaboreze cu aproape 10 filme straine, avand un rol important si in „Amen”, film ce poarta regia lui Costa Gavras.

Incepand cu anul 2005, acesta se implica in protejarea copiilor saraci, prevenind delincventa juvenila prin programul social Gladiator.

Foto:http://www.rd.hu

Lasa un comentariu...

*