Mihail Sadoveanu

mihail-sadoveanuMihail Sadoveanu s-a nascut in data de 5 noiembrie 1880 la Pascani.

Bun prozator, novelist, romancier, dar si un cunoscut om politic, Mihail Sadoveanu este unul dintre cei mai renumiti prozatori de origine romana din lume.

Mihail Sadoveanu provine dintr-o familie de intelectuali, tatal sau fiind un bun avocat in regiunea Olteniei. Isi urmeaza cursurile primare la Falticeni. Clasele de liceu le face laIasi. Mai tarziu, studiaza Dreptul la Bucuresti. Primul sau debut a fost intr-o revista bucuresteana “                Dracu” in anul 1897.

In anul 1904 se stabileste in Bucuresti, loc in care se va casatori si va avea un numar impresionant de copii – 11. In acest an va scrie “Povestiri”, “Crasma lui Mos Precu”, “Dureri inabusite” si “Soimii”.

Cativa ani mai tarziu, in 1910 devine director al Teatrului National dinIasi. Reuseste sa publice “Povestiri de seara”,  “Genoveva de Brabant”.

Un mare admirator al revistei “Insemnari literare”, Mihail Sadoveanu  va scrie numeroase lucrari literare, in aceeasi perioada cu debutului lui Tudor Arghezi.

In anul 1921 devine membru al Academiei Romane. Mai tarziu, in 1926 va reprezenta Societatea Scriitorilor Romani la Congresul de la Berlin.

In 1928 isi va publica opera cu care se va face cunoscut – “Hanul Ancutei”, un roman de mare insemnatate culturala, artistica si literara.

In perioada regimului communist, operele lui Mihail Sadoveanu vor fi ghidate de curentul comunist, publicand eseuri, dar si romane cu character sovietic. Va fi numit presedintele Prezidiului Marii Adunari Nationale. In 1949 devine presedinte al Uniunii Scriitorilor. Tot in regimul communist, Mihail Sadoveanu aduna numeroase titluri – unul dintre cele mai importante fiind acela de erou al Muncii Socialiste.

Mihail Sadoveanu va muri in data de 19 octombrie 1961, la Bucuresti, fiind inmormantat in cimitirul Bellu.

Foto: http://teatrale.nobody.ro

Lasa un comentariu...

*